Δεύτερη μέρα απωλειών στις ευρωαγορές

Πιέσεις ασκήθηκαν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για δεύτερη διαδοχική μέρα. «Άλμα» 1,2% για τον ιταλικό δείκτη MIB. Επιμένει πτωτικά το πετρέλαιο.

Απώλειες κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 μετά τη νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα το πετρέλαιο υποχωρεί 0,2% στα 43,42 δολάρια ανά βαρέλι παρά τη μείωση των αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το πετρέλαιο "βούλιαξε" σε χαμηλό εννέα μηνών εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής από τη Λιβύη και τη Νιγηρία.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η Γαλλία καθώς δυο ακόμα υπουργοί της κυβέρνησης Μακρόν στη Γαλλία παραιτήθηκαν –ο υπουργός Δικαιοσύνης και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων- μετά την παραίτηση χθες της υπουργού Άμυνας. Και οι τρεις υπουργοί προέρχονται από το κόμμα MoDem, το οποίο ερευνάται για παράνομη χρήση πόρων από το Ευρωκοινοβούλιο για την πληρωμή εργαζομένων στο κόμμα στη Γαλλία.

Στο μεταξύ, "το Διοικητικό Συμβούλιο της μεγαλύτερης Ιταλικής Τράπεζας Λιανικής, Intesa Sanpaolo, ενέκρινε την πραγματοποίηση προσφοράς για την εξαγορά των καλών στοιχείων ενεργητικού των δύο Ιταλικών Τραπεζών της Περιοχής του Βενέτο", δήλωσε στο Reuters καλά πληροφορημένη πηγή.

Oι Ιταλικές εφημερίδες "La Stampa" και "Il Messaggero" ανέφεραν στις ιστοσελίδες τους ότι εγκρίθηκε η κατάθεση προσφοράς για τα υγιή στοιχεία ενεργητικού της "Banca Popolare di Vicenza" και της "Veneto Banca", μετά από μια ανακεφαλαιοποίηση τους από το Κράτος και την μεταφορά των κακών στοιχείων ενεργητικού σε ένα όχημα ειδικού σκοπού.

Σημειώνεται ότι οι τελευταίες εξελίξεις στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο οδήγησαν τον εγχώριο χρηματιστηριακό δείκτη σε "άλμα" 1,2%. 

Στο εταιρικό μέτωπο, η Boeing αύξησε την πρόβλεψή της για κατασκευή αεροπλάνων στα επόμενα 20 χρόνια καθώς η διοίκηση βλέπει αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 4,6% (μέσο όρο) κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα η εταιρεία εκτιμά ότι θα παραδώσει 41.030 αεροπλάνα έναντι 6 τρισ. δολαρίων.

Παράλληλα, ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου Centrica ανακοίνωσε την πώληση δύο εργοστασίων της στην EP UK Investments έναντι 318 εκάτ. λιρών.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,18% στις 388 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,4% στις 7.447 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,32% στις 12.774 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,37% στις 5.274 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε οριακή πτώση 0,05% στις 10.740 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 1,26% στις 21.071 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,1% στα 1.245 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1143 από 1,1135 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v