Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό μήνα οι ευρωαγορές

Με αξιόλογα κέρδη έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πρωταγωνιστές της ανόδου οι τράπεζες. Θετικός ο αντίχτυπος από τη συμφωνία για το Brexit. Σε υψηλό μήνα ο Stoxx 600.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές με ώθηση από τη συμφωνία Ε.Ε. – Μεγάλης Βρετανίας για τους όρους του Brexit.

Στην ιστορική συμφωνία, προβλέπεται μεταξύ άλλων, ειδικά δικαιώματα για τους Ευρωπαίους πολίτες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και διακανονισμό ύψους 40-60 δισ. ευρώ για το «διαζύγιο», ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για έναρξη των διαπραγματεύσεων το επόμενο έτος, για την εμπορική σχέση ΕΕ-Βρετανίας μετά το Brexit.

Στη Γερμανία, ανώτερο μέλος των σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας (SPD) δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα θα ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες την Τετάρτη με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για τη σύσταση συνασπισμού, κίνηση που θα μπορούσε να θέσει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Πρωταγωνιστής της σημερινής ανόδου ήταν ο τραπεζικός κλάδος με τη μετοχή της Deutsche Bank να ενισχύεται 3,1%, της Barclays 2,5% και της Banco Santander 2,1%.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή της Βασιλείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε συμφωνία για ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων του τραπεζικού ρυθμιστικού πλαισίου.

Το νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο, το οποίο αποκαλείται Bασιλεία ΙV από τη βιομηχανία, θα επιβάλει όρια στο πόσο μπορούν να αποκλίνουν τα μοντέλα υπολογισμού κινδύνων των μεγάλων τραπεζών από τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς των ρυθμιστικών αρχών.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο ανέβασε ταχύτητες και ψήφισε ένα βραχυπρόθεσμο νομοσχέδιο χρηματοδότησης (μόλις δύο εβδομάδων) που αποτρέπει το «λουκέτο» της κυβέρνησης.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έπιασε υψηλό μήνα καθώς ενισχύθηκε 0,73% στις 389 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1% στις 7.393 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,83% στις 13.153 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,28% στις 5.399 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,57% στις 10.321 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 1,40% στις 22.773 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,2% στα 57,33 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,8% στα 1.249 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,,1762 από 1,1774 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v