Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιορίζονται οι απώλειες στις ευρωαγορές

Σταθεροποιητικές προσπάθειες στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το τεχνολογικό sell-off, αν και παραμένουν οι ανησυχίες για πιο αυστηρούς ελέγχους στον τομέα της τεχνολογίας, λόγω της υπόθεσης Facebook-Cambridge Analytica. Θετικά τα futures της Wall.

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα. Οι συνεδριάσεις ξεκίνησαν το πρωί σε αρνητικό έδαφος αλλά λίγο μετά την έναρξη τους, η υποχώρηση έγινε πιο βαθιά, οδηγούμενη από την πτώση των εταιρειών τεχνολογίας. Προσπάθειες σταθεροποίησης γίνονται τις μεσημεριανές ώρες, καθώς γύρισαν θετικά τα futures της Wall.

Σημειώνεται ότι στις πρωινές συνεδριάσεις οι ευρωαγορές υποχωρούσαν περίπου 1%, με τον Dax στη Φρανκφούρτη να καταγράφει μεγαλύτερες απώλειες, ύψους 1,5%.

Η σημερινή εικόνα έρχεται μετά τις ισχυρές απώλειες χθες στη Wall, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για πιο αυστηρό έλεγχο στη βιομηχανία της τεχνολογίας, με αφορμή την υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook.

Οι νέοι φόβοι επισκιάζουν την ανακούφιση που ένιωσαν οι επενδυτές από την απομάκρυνση του κινδύνου για ενδεχόμενο παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Ο τεχνολογικός κλάδος της Wall είχε χθες τις μεγαλύτερες απώλειες, με «βουτιά» 3,5%. 

Υπό αυτό το κλίμα, στις μεσημεριανές συνεδριάσεις, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,3% στις 366 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει οριακή αρνητική κίνηση κατά 0,02% στις 7.002 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με απώλειες 0,6% βρίσκεται στις 5,081 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,5% και φτάνει στις 11.900 μονάδες.

Ο τεχνολογικός δείκτης SX8P περιορίζει τις απώλειες του στο 1,7% (από 2,6% το πρωί).

Στα χρηματιστήρια του νότου, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ χάνει 0,2% και βρίσκεται στις 9.453 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ υποχωρεί 0,1%, στις 22.174 μονάδες.

Οικονομικά δεδομένα

Στα θετικά σημεία της ημέρας η απροσδόκητη άνοδος του καταναλωτικού κλίματος στη Γερμανία. Καθώς μπαίνουμε στον Απρίλιο αυξάνονται οι προσδοκίες των καταναλωτών σχετικά με τα εισοδήματά τους και συνεπώς και η τάση τους για κατανάλωση.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου GfK, που μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος, βασισμένος σε έρευνα μεταξύ περίπου 2.000 Γερμανών, αυξήθηκε στις 10,9 μονάδες, από τις 10,8 που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν να υποχωρήσει στις 10,7 μονάδες. 

Η εικόνα στην Ασία και τη Wall

Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,9% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο κατέγραφε πτώση 2,37% στις 20.812 μονάδες.

Μεγάλη πτώση κατέγραψε η Wall Street. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος για άλλη μια συνεδρίαση βρέθηκε το Facebook καθώς η έρευνα από την Ομοσπονδιακή Αρχή Εμπορίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και η υποβάθμιση της τιμής στόχου για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μόλις πέντε ημερών από την Bank of America, οδήγησε τη μετοχή σε πτώση 4,8%.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,42% ή 344 μονάδων στις 23.857, ο S&P κατέγραψε πτώση 1,73% στις 2.612 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,93% στις 7.008 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v