Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης

Σε ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης. Σημαντικές απώλειες και για τον δείκτη ΜΙΒ του Μιλάνου. Κέρδη για τον DAX 30. «Βουτιά» 4% για το πετρέλαιο. Σε νέο χαμηλό έξι μηνών το ευρώ.

Η πολιτική κρίση στην Ισπανία προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου.

Ειδικότερα, το Σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας κατέθεσε πρόταση μομφής έπειτα από καταδικαστική απόφαση σε μια υπόθεση διαφθοράς που εμπλέκονται μέλη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές επισημαίνοντας ότι «Η πρόταση μομφής στρέφεται εναντίον της πολιτικής σταθερότητας που χρειάζεται η χώρα μας και εναντίον της οικονομικής ανάπτυξης».

Στον αντίποδα θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τη «ψύχραιμη» αντίδραση της Βόρειας Κορέας στην απόφαση Τραμπ να ακυρώσει τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός εξωτερικών της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι η χώρα του ακόμα ελπίζει για μια «φόρμουλα Τραμπ» προκειμένου να επιλυθούν οι εκκρεμότητες με το πυρηνικό πρόγραμμα. Επίσης, το απομονωμένο καθεστώς υποστήριξε ότι θα παραμείνει ανοιχτό σε κάθε προσπάθεια για να λυθούν τα θέματα με τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο χαρακτήρισε θετική τη στάση της Βόρειας Κορέας αλλά άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής στις 12 Ιουνίου.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, σταθερό παρέμεινε το επιχειρηματικό κλίμα τον Μάιο στη Γερμανία, σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο IfO, σε σύγκριση με τα τελικά αναθεωρημένα στοιχεία του προηγούμενου μήνα.

Διαμορφώθηκε στις 102,2 μονάδες και ενώ δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε να κινηθεί χαμηλότερα, στις 102 μονάδες. Είχε προηγηθεί πτώση για πέντε συνεχόμενους μήνες.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, η βρετανική SSE ανακοίνωσε πτώση στα καθαρά κέρδη έτους στο 1,09 δισ. λίρες από 1,78 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και αύξηση εσόδων 8% στις 31,23 δισ. λίρες.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,14% στις 391 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,18% στις 7.730 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 0,65% στις 12.938 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,11% στις 5.542 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,7% στις 9.826 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,54% στις 22.398 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI «βουλιάζει» 4,1% στα 67,78 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.309 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί σε νέο χαμηλό έξι μηνών έναντι του δολαρίου, στο 1,1671 δολ. από 1,1721 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v