Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης

Βουτιά 2,18% για τον ΙΒΕΧ μετά την είδηση ότι ο Ραχόι θα έρθει αντιμέτωπος με πρόταση δυσπιστίας. Απώλειες 0,9% στο Μιλάνο λίγο πριν αποφασιστούν τα ονόματα για το υπουργικό συμβούλιο. Κέρδη για τον DAX μετά τα καλά στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία.

«Βουτιά» 1,8% στη Μαδρίτη για τον ΙΒΕΧ μετά την είδηση ότι ο Μαριάνο Ραχόι, ο Ισπανός πρωθυπουργός, θα αντιμετωπίσει πρόταση δυσπιστίας, με αφορμή υπόθεση δωροδοκίας μελών του κόμματός του (ΡΡ), κατά τη διερεύνηση της οποίας Ανώτερο Δικαστήριο αμφισβήτησε επίσης την αξιοπιστία της περσινής κατάθεσής του.

Υποχωρεί 0,9% ο ΜΙΒ στο Μιλάνο, καθώς πλησιάζει ο σχηματισμός της ιταλικής κυβέρνησης και εντείνεται η νευρικότητα - σήμερα ο Τζουζέπε Κόντε αποφασίζει τα ονόματα για το υπουργικό συμβούλιο.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινείται 0,9% υψηλότερα - μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε αμετάβλητο τον Μάιο σταματώντας την καθοδική πορεία των τελευταίων πέντε μηνών. 

Στα υπόλοιπα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σημειώνονται ανοδικές κινήσεις καθώς οι επενδυτές νιώθουν ανακούφιση από την αντίδραση της Βόρειας Κορέας, όσον αφορά την ακύρωση της Συνόδου με τις ΗΠΑ, από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει θετική κίνηση 0,3%, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 0,4%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κερδίζει 0,4%. 

«Αντιμετωπίσαμε με μεγάλο σεβασμό τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ, που δεν είχαν προηγούμενο από οποιονδήποτε άλλον πρόεδρο, για να γίνει μια ιστορική σύνοδος κορυφής Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ», τόνισε ο βορειοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Κιέ Γκουάν.

«Επαναλαμβάνουμε προς τις ΗΠΑ την αποφασιστικότητά μας να συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, ανά πάσα στιγμή και με οποιοδήποτε τρόπο, για να επιλύσουμε το πρόβλημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μέτωπο των εμπορικών διαφωνιών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ΗΠΑ-Κίνας, ξεκινάει ακόμη ένας γύρος διαπραγματεύσεων. Ο Γουίλμπουρ Ρος, ο Αμερικανός υπουργός εμπορίου, θα επισκεφθεί την Κίνα στις αρχές του επόμενου μήνα για νέες συνομιλίες.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, σημαντικές αλλαγές στον τομέα του διαδικτύου θα υπάρξουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από σήμερα εφαρμόζεται ο νέος ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR), ο οποίος αφορά τη συλλογή, χρήση και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων. Πρόκειται για την πιο σοβαρή μεταρρύθμιση σε αυτό τον τομέα από την ίδρυση του διαδικτύου. Το γεγονός αναμένεται να έχει κάποια επίπτωση στις τεχνολογικές εταιρείες.

Εταιρικά νέα

Πρόστιμο 539 εκατ. δολάρια πρέπει να πληρώσει η Samsung Electronics στην Apple, για πατέντες που σχετίζονται με τον σχεδιασμό του iPhone, σύμφωνα με ομοσπονδιακό δικαστήριο. Πρόκειται για νίκη της Apple έπειτα από επταετή δικαστικό αγώνα.

Η απόφαση από δικαστήριο της Καλιφόρνια αυξάνει το ποσό, από 339 εκατ. δολάρια σε 539 εκατ. Το μεγαλύτερο μέρος της αποζημίωσης αφορά την παραβίαση σε τρεις πατέντες σχεδιασμού όσον αφορά το iPhone.

Παραίτηση από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας παραγωγής αλουμινίου Rusal υπέβαλε και μπαίνει σε εφαρμογή από σήμερα, ο Ρώσος ολιγάρχης Oleg Deripaska - βασικός μέτοχος της - ο οποίος έγινε στόχος αμερικανικών κυρώσεων. Η κίνηση έρχεται μία μέρα μετά την παραίτηση του CEO και επτά διευθυντικών στελεχών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v