Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Καλύτερα από τα αναμενόμενα τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Ιούνιο. Το βλέμμα και στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη. Ενισχύεται το χρηματιστήριο στο Μιλάνο, μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες.

Θετικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη της Αθήνας να ηγείται της ανόδου. Η εγχώρια αγορά υποδέχθηκε τις αποφάσεις του Eurogroup με κέρδη 2% και σημαντικό -έναντι προηγούμενων ημερών- τζίρο. Ράλι και για τα ελληνικά ομόλογα -στο 4,1% το 10ετές, με πτώση 20 μονάδων βάσης.

Το κλίμα στην Ευρώπη παίρνει υποστήριξη από τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Ιούνιο. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΙΗS Markit για τον σύνθετο ΡΜΙ, που θεωρείται ένδειξη για την πορεία του οικονομικού κλίματος, έδειξαν ότι έκανε «άλμα» στις 54,8 μονάδες από 54,1 τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες δημοσκόπησης του Reuters για 53,9.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται 0,6% υψηλότερα, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης.

Υψηλότερα κινήθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γαλλία τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τις προσδοκίες. Ανοδικά κινήθηκε η αισιοδοξία στον τομέα υπηρεσιών, ενώ κατέβασε ταχύτητα στον τομέα της μεταποίησης. Στο Παρίσι ο CAC κερδίζει 0,2%.

Ισχυρές διακυμάνσεις είχε ο τομέας της βιομηχανίας στη Γερμανία τον Ιούνιο, με τον βασικό δείκτη να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών. Ο τομέας των υπηρεσιών κινήθηκε καλύτερα, με τον ΡΜΙ να χτυπάει υψηλό τριών μηνών, στις 53,9 μονάδες από 52,1 τον Μάιο. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,4%.

Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κερδίζει 1% -σημειώνεται ότι χθες το ιταλικό χρηματιστήριο είχε σημαντικές απώλειες- ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ είναι σε θετικό έδαφος επίσης κατά 0,7%. 

Στο επίκεντρο των αγορών και η συνεδρίαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στη Βιέννη αυτή την εβδομάδα, και η τελική απόφαση για την πολιτική στην παραγωγή που αναμένεται αργότερα.

Οι υπουργοί πετρελαίου προσπαθούν να φτάσουν σε συμφωνία, με τη Σαουδική Αραβία να προειδοποιεί για ελλείψεις και το Ιράν να διαφωνεί με την ενίσχυση του εφοδιασμού, καθώς αναμένει να μειωθούν οι εξαγωγές του λόγω των επερχόμενων αμερικανικών κυρώσεων.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Airbus ενισχύεται 1,5%. Την πιο ισχυρή της προειδοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις του Brexit δημοσίευσε η εταιρεία. Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία για το μελλοντικό εμπόριο θα την ανάγκαζε να επανεξετάσει τη μακροπρόθεσμη θέση της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ασία, οι μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών. Ο MSCI Ασίας-Ειρηνικού, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, είχε απώλειες 0,35%.

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street, στον απόηχο της εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ- Κίνας μετά την απειλή Τραμπ για την επιβολή νέων δασμών στις κινεζικές εισαγωγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v