Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έδωσαν ώθηση στις ευρωαγορές

Με άνοδο άνω του 1% έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη,Μιλάνο και Μαδρίτη. Κέρδη 5,8% και 3,7% για τις μετοχές των Fiat Chrysler και Peugeot.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές με στήριξη από τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία φέρεται να ενημέρωσε τους επικεφαλής των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αποσύρει τις απειλές για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν το μπλοκ συμφωνούσε να άρει όλους τους δασμούς στα αμερικανικά αυτοκίνητα.

Η μετοχή της BMW ενισχύθηκε 2,7%, της Volkswagen 3,7%, της Peugeot 3,6% και της Fiat Chrysler 5,8%.

Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται στις 6 Ιουνίου να θέσει σε ισχύ δασμούς ύψους 34 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα με το Πεκίνο να εκτιμάται ότι θα απαντήσει αντίστοιχα για τα αμερικανικά προϊόντα.

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές προβληματίζονται με την προοπτική μιας αμερικανο-κινεζικής εμπορικής σύγκρουσης για τον αντίχτυπο που θα έχει στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Παράλληλα, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας για το 2018 στο 2,2% εξαιτίας της ανόδου του προστατευτισμού και της απειλής ενός σκληρού Brexit.

Επιπλέον, οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία ανέκαμψαν τον Μάιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις, σε μια ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να ξεπερνάει το αδύναμο ξεκίνημα στην αρχή του έτους.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το σύνολο των βιομηχανικών παραγγελιών σημείωσε άνοδο 2,6% σε σχέση με τον Απρίλιο, λαμβάνοντας ώθηση από ένα άλμα 4,3% στις εγχώριες παραγγελίες.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν κέρδη 1,1%.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,41% στις 381 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,4% στις 7.603 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,19% στις 12.464 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,86% στις 5.366 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,11% στις 9.866 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 1,05% στις 21.914 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,9% στα 73,51 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,5% στα 1.259 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1696 από 1,1656 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v