Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IEA: Επιμένει ο παγκόσμιος κορεσμός στο πετρέλαιο

Οι αγορές θα παραμείνουν σε κατάσταση υπερπροσφοράς για όλο το 2017, προειδοποίησε το συμβουλευτικό σώμα. Βλέπει αύξηση στην αμερικανική παραγωγή φέτος και του χρόνου. Η συμφωνία ΟΠΕΚ θέλει περισσότερο χρόνο για να λειτουργήσει.

IEA: Επιμένει ο παγκόσμιος κορεσμός στο πετρέλαιο

Ο κορεσμός στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου έχει έρθει για να μείνει σε όλη τη διάρκεια του 2017, καθώς οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ να περιορίσει την παραγωγή έχουν «σκοντάψει» επάνω στην αυξανόμενη παραγωγή από τις ΗΠΑ, τόνισε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Στην μηνιαία έκθεσή της για την αγορά πετρελαίου, η IEA τόνισε πως οι τεράστιες ποσότητες του αποθηκευμένου πετρελαίου -βασική ένδειξη της παγκόσμιας υπερπροσφοράς- αυξήθηκαν κατά 18,6 εκατ. βαρέλια τον Απρίλιο στα βιομηχανοποιημένα κράτη.

Αυτά τα αποθέματα ήταν κατά 292 εκατ. βαρέλια περισσότερα σε σχέση με τον πενταετή μέσο όρο, τόνισε το σώμα που συμβουλεύει τις κυβερνήσεις επάνω στις τάσεις στην ενέργεια.

Τα υψηλά επίπεδα του αποθηκευμένου πετρελαίου αποτελούν ένδειξη πως υπάρχει περισσότερο πετρέλαιο στον κόσμο απ’ ότι μπορεί να καταναλωθεί, γεγονός που συνδράμει την πτωτική πίεση στις τιμές του αργού σε επίπεδα χαμηλότερα απ’ ότι θα επιθυμούσαν οι πετρελαιοπαραγωγοί του ΟΠΕΚ, του καρτέλ των 14 χωρών που ελέγχουν περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής αργού.

Παρά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ και των εταίρων του για μείωση της παραγωγής, η IEA υπογράμμισε πως η προσπάθεια παίρνει περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο, εν μέρει διότι οι Αμερικανοί παραγωγοί έχουν επιστρέψει επιθετικά στην αγορά φέτος.

Όπως πρόσθεσε, αναμένει η προσφορά πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναπτυχθεί κατά 430.000 βαρέλια την ημέρα φέτος, καθώς και κατά 780.000 βαρέλια την ημέρα το 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v