Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορεία αντίθετη για ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα

Πιέσεις στα πορτογαλικά ομόλογα μετά τις προειδοποιήσεις για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, την ώρα που "λάμπουν" τα ισπανικά καθώς διαφαίνεται πως θα αρθεί επιτέλους το πολιτικό αδιέξοδο.

Την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων τριών μηνών καταγράφουν οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων, εν αναμονή της απόφασης (αργότερα σήμερα) της Fitch για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Αντιθέτως, οι αποδόσεις των ομολόγων της γειτονικής Ισπανίας παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά, καθώς ο Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στο 8μηνο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας.

Οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 20 μ.β. αυτήν την εβδομάδα, σημειώνει το Reuters, μετά την προειδοποίηση της DBRS για την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, ενώ στην Ισπανία τo yield του 10ετούς κατέγραψε χθες νέο ιστορικό χαμηλό, στο 0,91%.

Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται αυτήν την ώρα στο 2,99% ενώ του ισπανικού στο 0,92%. Να σημειωθεί ότι το σημαντικό για την Πορτογαλία είναι η στάση που θα κρατήσει τους επόμενους μήνες η DBRS καθώς είναι ο μόνος οίκος που διατηρεί την οικονομία της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα και έτσι επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα στο πλαίσιο του QE. Ο οίκος διατηρεί «σταθερό» το outlook της οικονομίας, όπως αυτό μπορεί να αλλάξει τον Οκτώβριο οπότε θα επανεξετάσει την στάση του.

Την ίδια ώρα, το yield του ιταλικού 10ετούς τίτλου κινείται στο 1,09%, του γερμανικού bund στο -0,08%, ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 8,05%, του 5ετούς στο 8,48% και του 3ετούς στο 6,89%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v