Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακή ώθηση στη Wall Street

Άνοδος στη Wall Street, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζει στη συριακή κρίση. Πρωταγωνιστής στα κέρδη ο ενεργειακός κλάδος. Νέα άνοδος για το πετρέλαιο, που προσεγγίζει τα 110 δολ. Πτώση για χρυσό.

Στο Επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παρέμειναν και σήμερα οι εξελίξεις στη Συρία.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για μια μικρής εμβέλειας στρατιωτική επέμβαση στη Συρία με αφορμή τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασάντ (όπως υποστηρίζουν). Στο πλευρό των ΗΠΑ τάσσονται μεταξύ άλλων η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία. Σημειώνεται ότι η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει την κυβέρνηση της Δαμασκού, παραμένει αντίθετη σε κάθε στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή.

Άλλωστε η σημερινή συνεδρίαση του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έληξε χωρίς να παρθεί απόφαση για την συριακή κρίση, εξαιτίας των αντιδράσεων της Ρωσίας και της Κίνας.

Στο μέτωπο της οικονομίας, τα προσύμφωνα πωλήσεων κατοικιών μειώθηκαν τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, εμφανίζοντας πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα, καθώς τα στεγαστικά επιτόκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Ειδικότερα τα προσύμφωνα μειώθηκαν 1,3% σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ένωση κτηματομεσιτών του έθνους. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι προ-πωλήσεις θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, η επικείμενη επίθεση στη Συρία, η οποία έχει εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ενίσχυσε σήμερα τη ζήτηση για ενεργειακούς τίτλους στη Wall.

Ειδικότερα η μετοχή της Chevron σημείωσε άνοδο 2,5% στα και η Exxon Mobil κινήθηκε υψηλότερα 2,35% στα δολάρια.

Αντίστοιχα η μετοχή της Avago Technologies Ltd ενισχύθηκε 4,7% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων.

Από πλευράς δεικτών υπενθυμίζεται ότι στη προηγούμενη συνεδρίαση ο S&P είχε υποχωρήσει σε χαμηλό 8 εβδομάδων.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,33% στις 14.824,51 μονάδες, ο S&P κινήθηκε ανοδικά 0,28% στις 1.634,96 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,41% στις 3.593,35 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,80 δολ. με άνοδο 2,7% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 0,2% στα 27 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, οι επενδυτές στράφηκαν σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου, εν αναμονή μια πιθανής επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία Συγκεκριμένα το δολάριο ενισχύθηκε 0,7% σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 97,76 γεν και έναντι του ευρώ το δολάριο κινήθηκε ανοδικά 0,6% στο 1,3313 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μετά από τρεις διαδοχικές μέρες πτώσης. Αναλυτικά η απόδοση του 10ετούς ενισχυόταν κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,76% και αντίστοιχα η απόδοση του 5ετούς σημείωνε άνοδο κατά 5 μονάδες στο 1,57%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η κλιμάκωση της συριακής κρίσης ώθησε υψηλότερα 0,8% την τιμή του πετρελαίου στα 109,81 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε οριακά 0,2% στα 1.417 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v