Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία κράτησε σε θετικό έδαφος τη Wall

Τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ οδήγησαν σε κέρδη τη Wall για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Νηνεμία στο μεσανατολικό μέτωπο. Άνοδος 2,8% για τη μετοχή της Verizon. Πτώση για τις τιμές πετρελαίου και χρυσού.

Τα καλά στοιχεία σε απασχόληση και ανάπτυξη του ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών παρά τις ανησυχίες ότι ενδεχομένως να αποτελέσουν την αφορμή για τη Fed ώστε να προχωρήσει σε περιορισμό των προγραμμάτων ρευστότητας στην αγορά.

Αναλυτικά, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 2,5% στο β΄ τρίμηνο σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι αναλυτές περίμεναν ανάπτυξη 2,3% ενώ στην προηγούμενη εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου, εμφανιζόταν ανάπτυξη 1,7%. Σημειώνεται ότι η βελτιωμένη εικόνα αποδίδεται κυρίως στην πρόσθετη επιτάχυνση των εξαγωγών και την μικρότερη ανάπτυξη τα ων εισαγωγών.

Αντίστοιχα καλά ήταν τα νέα και από το μέτωπο της απασχόλησης καθώς οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 6.000 στις 331.000 αιτήσεις έναντι 332.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν οι εξελίξεις στην συριακή κρίση. Ωστόσο η απουσία κάποιου σημαντικού νέου καθώς οι μεγάλες δυνάμεις, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Γαλλία φέρονται να περιμένουν την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη χρήση χημικών όπλων, πριν προχωρήσουν σε επέμβαση στη Συρία, καθησυχάζει εν μέρει τους επενδυτές.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, η μετοχή της Verizon Communications ενισχύθηκε 2,8% καθώς βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά του ποσοστού 45% που κατέχει η Vodafone Group στην αμερικανική κοινοπραξία του Verizon Wireless, προς 130 δισ. δολάρια.

Στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,11% στις 14.840,95 μονάδες, ο S&P κινήθηκε ανοδικά 0,20% στις 1.638,17 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,75% στις 3.620,30 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,19 δολ. με άνοδο 9,8% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχυόταν 0,7% στα 27,12 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, τη μεγαλύτερη άνοδο από την 1η Αυγούστου σημείωσε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3239 δολ. Αντίστοιχα το δολάριο ενισχύθηκε και σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 98,28 γεν.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε για δεύτερη διαδοχική ημέρα στο 2,79%. Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς είχε πιάσει υψηλό δύο ετών (Ιουλίου 2011)στις 22 Αυγούστου και συγκεκριμένα στο 2,93%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,2% στα 108,80 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,4% στα 1.412 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v