Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20 και απασχόληση δίχασαν τη Wall Street

Μικτά πρόσημα στη Wall με επίκεντρο τα στοιχεία απασχόλησης. Εβδομαδιαία άνοδος για τους δείκτες. Νέο υψηλό 52 εβδομάδων για το Facebook. Έντονες διαφωνίες στους G20 για την επέμβαση στη Συρία. Σε υψηλό Μαΐου 2011 το πετρέλαιο.

Μικτά πρόσημα στη Wall με επίκεντρο τα στοιχεία απασχόλησης. Εβδομαδιαία άνοδος για τους δείκτες. Έντονες διαφωνίες στους G20 για την επέμβαση στη Συρία. Σε υψηλό Μαΐου 2011 το πετρέλαιο.

Εβδομαδιαία άνοδος 0,8% για τον Dow, 1.4% για τον S&P και 2% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Με σημαντικές διακυμάνσεις κινήθηκε σήμερα η Wall Street καθώς οι δηλώσεις Πούτιν αναφορικά με τη Συριακή κρίση και τα σχέδια επέμβασης των ΗΠΑ, προκάλεσαν αναστάτωση στη χρηματιστηριακή αγορά.

Συγκεκριμένα λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης οι δείκτες γύρισαν σε αρνητικό έδαφος καθώς σε συνέντευξή του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα στηρίξει τη Συρία σε περίπτωση επίθεσης.

Η συγκεκριμένη φράση αναστάτωσε τις αγορές καθώς θεωρήθηκε ως μία ωμή απειλή προς τον Obama προκειμένου να αποτραπεί η επέμβαση στη Συρία. Ωστόσο αργότερα διευκρινίστηκε ότι ως στήριξη ο Ρώσος πρόεδρος εννοούσε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μετά τις διευκρινίσεις από ρωσικής πλευράς, το χρηματιστήριο της Wall επέστρεψε σε θετικό έδαφος αν και στο τέλος ο Dow έκλεισε με οριακές απώλειες.

Σημειώνεται ότι η Wall ξεκίνησε με θετικό πρόσημο καθώς τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Fed δε θα προχωρήσει σε περιορισμό των προγραμμάτων ρευστότητας τουλάχιστον εντός του Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 169.000 νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, έναντι εκτιμήσεων για 180.000 θέσεις, ενώ αναθεωρήθηκε χαμηλότερα η μέτρηση για Ιούνιο και Ιούλιο. Παράλληλα, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 7,3%, σε χαμηλά 4,5 ετών.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο η μετοχή της Facebook ενισχύθηκε σε νέο υψηλό 52 εβδομάδων στα 43,93 δολ. έχοντας σημειώσει άνοδο σχεδόν 90% τους τελευταίους τρεις μήνες μετά την αναβάθμιση των προοπτικών κερδοφορίας του ομίλου για το 2013.

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,10% στις 14.922,58 μονάδες, ο S&P παρέμεινε αμετάβλητος στις 1.655,16 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,03% στις 3.660,01 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,04 δολ. με άνοδο 2,5% και το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχυόταν 1% στα 29,30 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε σήμερα οριακά μετά τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε πτωτικά μόλις 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,3129 και αντίστοιχα σε σχέση με το γεν υποχώρησε 0,1% στα 99,17.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά 8 μονάδες βάσης στο 2,91% αφού νωρίτερα είχε πιάσει απόδοση 3% για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2011.

Στην αγορά των εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,9% στα 110,40 δολάρια ανά βαρέλι σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 2,3% και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 1,1% στα 1.388 δολ./oz, υποχωρώντας στην εβδομάδα κατά 0,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v