Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 4,4% τον Αύγουστο για τον Dow

Πτώση στη Wall μετά τα απογοητευτικά στοιχεία καταναλωτικής πίστης. Στο προσκήνιο η συριακή κρίση. Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση για Dow, S&P από το Μάιο του 2012. Αργία τη Δευτέρα στο χρηματιστήριο της ΝΥ. Άλμα 6,3% τον Αύγουστο για χρυσό.

Απώλειες 4,4% τον Αύγουστο για Dow, 3% για τον S&P και 0,9% για τον Nasdaq. Αντίστοιχα σε εβδομαδιαία βάση ο Dow υποχώρησε 1,3% και οι S&P και Nasdaq 1,7%.

Πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στη Wall Street καθώς τα στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης αλλά και η επικείμενη επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία, προβληματίζουν τους επενδυτές.

Αναλυτικά, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος υποχώρησε τον Αύγουστο στις 82,1 μονάδες έναντι 85,1 τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο ο δείκτης διαμορφώθηκε πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών ήτοι τις 80,5 μονάδες.

Αντίστοιχα, ο δείκτης μεταποίησης του Σικάγο PMI βελτιώθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο καθώς ανήλθε στις 53 μονάδες, οριακά πάνω από τον προηγούμενο μήνα και ευθυγραμμισμένος με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σημειώνεται ότι κάθε μέγεθος άνω του 50 υποδεικνύει ανάπτυξη του κλάδου, ενώ υπό του 50 δείχνει συρρίκνωση.

Επιπλέον οι καταναλωτικές δαπάνες έμειναν πρακτικώς αμετάβλητες τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει αλλαγή στους ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Η ατομική δαπάνη αυξήθηκε 0,1% τον Ιούλιο, ενώ το ατομικό εισόδημα αυξήθηκε επίσης ανεπαίσθητα κατά 0,1%.

Πέρα όμως από τις οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και σήμερα η συριακή κρίση καθώς δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο η έκθεση αναφορικά με τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ.

Στο εταιρικό μέτωπο, οριακή πτώση σημείωσε τελικά η μετοχή της General Electric, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι σκοπεύει να ξεχωρίσει τον βραχίονα λιανικού δανεισμού και πιστωτικών καρτών GE Capital, με εισαγωγή του στο χρηματιστήριο τον επόμενο χρόνο.

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,21% στις 14.810,31 μονάδες, ο S&P κινήθηκε πτωτικά 0,32% στις 1.632,97 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,84% στις 3.589,87 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,01 δολ. με πτώση 4,4% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχυόταν 1,25% στα 27,39 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε τόσο έναντι του ευρώ όσο και σε σχέση με το δολάριο. Ειδικότερα το γεν κινήθηκε ανοδικά έναντι του ευρώ στα 129,93 και σε σχέση με το δολάριο στα 98,16. Σημειώνεται ότι ασκήθηκαν σημαντικές πιέσεις στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, όπως της Τουρκίας, της Ινδίας και του Μεξικού καθώς σημείωσαν εβδομαδιαία πτώση άνω του 2% σε σχέση με το δολάριο.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κατέγραψε άνοδο για 4ο διαδοχικό μήνα, στο 2,77%. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προβλέπουν ότι έως το τέλος του 2013 η απόδοση του 10ετούς θα έχει πιάσει το 3%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,1% στα 107,65 δολάρια ανά βαρέλι , σημειώνοντας μηνιαία άνοδο 2,5% και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,2% στα 1.396 δολ./oz, καταγράφοντας άλμα 6,3% τον Αύγουστο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v