Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαίο "άλμα" 3% για τον Dow Jones

Άνοδος στη Wall Street αν και απογοήτευσαν οι λιανικές πωλήσεις και η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Εβδομαδιαία κέρδη 2% για S&P και 1,7% για Nasdaq. Πτώση για πετρέλαιο στα 108,3 δολάρια. Βουτιά 4,9% για τον χρυσό στην εβδομάδα.

Κέρδη στη Wall καθώς τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ ανανέωσαν τις ελπίδες των επενδυτών ότι η Fed ενδεχομένως να αναβάλει την αναμενόμενη έναρξη μείωσης των προγραμμάτων ρευστότητας.

Αναλυτικά μεγάλη πτώση σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, καθώς υποχώρησε στις 76,8 μονάδες έναντι 82,1 τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί οριακά χαμηλότερα στις 82 μονάδες.

Αντίστοιχα, απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων τα οποία αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Αύγουστο έναντι αύξησης 0,4% τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, άνοδο 0,4% εμφάνισαν τα αποθέματα των αμερικάνικων επιχειρήσεων τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Ειδικότερα, τα αποθέματα των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν με ρυθμό 0,4%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν κατά 0,2%.

Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα οι επενδυτές αναμένουν από τη Fed να ανακοινώσει μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων κατά 10 δισ. ήτοι στα 75 δισ. σε μηνιαία βάση.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Intel μετά την αναβάθμιση αξιολόγησης του τίτλου από τη Jefferies σε "buy" από "hold".

Στον αντίποδα η μετοχή της Facebook υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική ημέρα αφού όμως την Τετάρτη είχε πιάσει ιστορικό υψηλό.

Στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,49% στις 15.376,06 μονάδες, ο S&P κινήθηκε ανοδικά 0,27% στις 1.687,99 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,17% στις 3.722,18 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,15 δολ. με πτώση 1% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχυόταν 1,3% στα 30,60 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, ήπιες πιέσεις ασκήθηκαν στο δολάριο μετά τα απογοητευτικές λιανικές πωλήσεις του Αυγούστου. Ειδικότερα το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,3309 και αντίστοιχα 0,2% σε σχέση με το γεν στα 99,48.

Στην αγορά ομολόγων, στροφή προς τα κάτω έκαναν αμέσως οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αμέσως μετά την ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων. Συγκεκριμένα η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,89%, αφού νωρίτερα ενισχυόταν κατά 5 μονάδες.

Στην αγορά των εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,4% στα 108,30 δολάρια ανά βαρέλι σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 2,1% ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,7% στα 1.308 δολ./oz. με εβδομαδιαίες απώλειες 4,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v