To shutdown και η οικονομία καθήλωσαν τη Wall

Τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία και το "λουκέτο" για τρίτη μέρα σε δημόσιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ καθήλωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Wall. Σε χαμηλό 8 μηνών το δολάριο. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει το "λουκέτο" σε κυβερνητικές υπηρεσίες για τρίτη διαδοχική ημέρα στις ΗΠΑ με τους επενδυτές πλέον να ανησυχούν έντονα ότι ενδεχόμενη παράταση της κυβερνητικής κρίσης θα επηρεάσει αρνητικά τα ευρύτερα οικονομικά στοιχεία της χώρας.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση του προέδρου Obama με τους ηγέτες του Κογκρέσου ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό.

Οι επενδυτές ελπίζουν να ακούσουν την επίτευξη πολιτικού συμβιβασμού μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αν και αναλυτές προβλέπουν ότι πιθανότατα η κωλυσιεργία θα τραβήξει και την άλλη εβδομάδα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εξαιτίας της μερικής διακοπής λειτουργίας υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης, είναι πιθανό να μην εκδοθούν ορισμένα οικονομικά μεγέθη, όπως της ανεργίας την Παρασκευή, παρόλο που σήμερα κοινοποιήθηκαν τα στοιχεία για τον αριθμό των νέων ανέργων.

Ειδικότερα οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1.000 αιτήσεις ήτοι στους 308.000 νέους ανέργους.

Επιπλέον, ο κλάδος υπηρεσιών της αμερικάνικης οικονομίας συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Institute for Supply Management καθώς ο δείκτης ISM μειώθηκε στις 54,4 μονάδες, από 58,6 μονάδες τον Αύγουστο, όταν και είχε αναρριχηθεί με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Constellation Brands ενισχύθηκε 3,2% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων τριμήνου.

Στον αντίποδα η μετοχή της Tesla Motors υποχώρησε 4,2% μετά την κυκλοφορία βίντεο στο YouTube που δείχνει ένα Model S να φλέγεται.

Σημειώνεται ότι το «λουκέτο» άρχισε να έχει και επιχειρηματικές επιπτώσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την United Technologies, που ανήγγειλε ότι θα υποχρεώσει σε αναγκαστική άδεια 2.000 υπαλλήλους σε μονάδα κατασκευής ελικοπτέρων.

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,90% στις 14.996,41 μονάδες, ο S&P κινήθηκε πτωτικά 0,90% στις 1.678,64 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 1,07% στις 3.774,34 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,20 δολ. με άνοδο 0,8% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχώρησε 1,3% στα 28,26 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό 8 μηνών έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3594 δολ. Αντίστοιχα πιέσεις ασκήθηκαν στο δολάριο και έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στα 97,61 γεν.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς κινήθηκε σε χαμηλό 7 εβδομάδων, καταγράφοντας πτώση 2 μονάδων βάσης στο 2,6%.

Στην αγορά των εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1% στα 103,02 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,3% στα 1.318 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v