Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street υπό το φόβο του χρέους

Απώλειες στη Wall καθώς παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το χρέος. Ανησυχία για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών μετά τις 17/10. Σε χαμηλό 8 εβδομάδων το δολάριο έναντι του γεν. Άνοδος για χρυσό.

Πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στη Wall καθώς εντείνεται η αγωνία των επενδυτών αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό και την αύξηση του ορίου χρέους στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι έως τις 17η Οκτωβρίου θα πρέπει να επιτευχθεί οριστική συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, ειδάλλως οι ΗΠΑ θα υποχρεωθούν σε στάση πληρωμών, με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για την εγχώρια όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 4/10, δεν ανακοινώθηκαν τα κρίσιμα στοιχεία ανεργίας Σεπτεμβρίου, εξαιτίας του λουκέτου που έχει μπει τις τελευταίες μέρες σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Alcoa υποχώρησε οριακά μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης του τίτλου σε «Equal-weight» από τη Morgan Stanley η οποία βλέπει πτώση στην τιμή αλουμινίου στις διεθνείς αγορές.

Πιέσεις ασκήθηκαν και στους τραπεζικούς τίτλους με την Bank of America να υποχωρεί 1,7% και τη Citigroup 2%.

Στον αντίποδα ο τίτλος της Apple ενισχύθηκε 1% καθώς η Jefferies αναβάθμισε τη σύσταση της μετοχής σε «Buy» από «Hold».

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,91% στις 14.936,24 μονάδες, ο S&P κινήθηκε πτωτικά 0,85% στις 1.676,12 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,98% στις 3.770,38 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,3 δολ. με άνοδο 15,5% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 0,25% στα 28,19 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό 8 εβδομάδων έναντι του ιαπωνικού νομίσματος με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 96,81 γεν. Αντίστοιχα το δολάριο κινήθηκε πτωτικά και σε σχέση με το ευρώ στο 1,3566.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά 4 μονάδες βάσης στο 2,61%. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε μόλις κατά 2 μονάδες.

Στην αγορά των εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,7% στα 103,10 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,9% στα 1.322 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v