Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεύθερη πτώση για την τεχνολογία στη Wall

Τη χειρότερη επίδοση από το Νοέμβριο του 2011 σημείωσε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq. Πτώση 266 μονάδων για τον Dow. Έχασε τα κέρδη έτους ο S&P. Απώλειες 5,1% για Facebook και 4,1% για Yahoo. Προβλημάτισαν οι κινεζικές εξαγωγές. Άνοδος για χρυσό. Οριακή πτώση για πετρέλαιο.

Επέστρεψε σε καθοδικό κανάλι η Wall με τις ισχυρότερες πιέσεις να δέχεται ο τεχνολογικός κλάδος και ιδιαίτερα οι μετοχές βιοτεχνολογίας και ίντερνετ μετά την ανάκαμψη των τελευταίων δύο συνεδριάσεων.

Ενδεικτικά η μετοχή του Facebook υποχώρησε 5,1%, της Yahoo 4,1%, της Amazon 4,4% και οι δύο τίτλοι της Google κινήθηκαν χαμηλότερα 3,4%.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, «τον τελευταίο καιρό η Wall δείχνει ευάλωτη μετά τη μεγαλύτερη τριήμερη πτώση του Nasdaq από το 2011. Οι επενδυτές φέρεται να στρέφονται σε φθηνές μετοχές οι οποίες όμως παρουσιάζουν σταθερότητα στην κερδοφορία».

Πέρα από τον τεχνολογικό κλάδο, η μετοχή της Bed Bath & Beyond «βούλιαξε» 5,9% καθώς εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα α' τριμήνου θα είναι κατώτερα από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Αντίστοιχα ο τίτλος της EBay Inc. κινήθηκε χαμηλότερα 3,2% μετά την επίτευξη συμφωνίας για τη λήξη της διαμάχης με τον μεγαλοεπενδυτή Carl Icahn αναφορικά με τα μέλη του ΔΣ του ομίλου.

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 1,62% στις 16.170,22 μονάδες, ο S&P έκλεισε με πτώση 2,09% στις 1.833,09 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,10% στις 4.054,11 μονάδες.

Στο μέτωπο της οικονομίας, η μείωση σε χαμηλό 7ετίας των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ δεν κατάφερε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στη Wall Street. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου εργασίας, στα ταμεία εμφανίστηκαν 300.000 νέοι άνεργοι, μέγεθος που υποδεικνύει «εαρινή ανάταση» για την αμερικανική αγορά εργασίας, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση.

Σε διεθνές επίπεδο παραμένουν οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Στη Μόσχα ο χρηματιστηριακός δείκτης MICEX ενισχύθηκε 1,4% και στην Ουκρανία το χρηματιστήριο «εκτοξεύτηκε» 3%.

Επιπλέον τον προβληματισμό των επενδυτών στη Wall προκάλεσε και η απροσδόκητη μείωση των εξαγωγών της Κίνας.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,44 δολ. με πτώση 4,65% και το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 0,5% στα 24,94 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% σε σχέση με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3880. Παράλληλα το δολάριο κινήθηκε πτωτικά και έναντι του γεν, στα 101,57.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,64%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,2% στα 103,43 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 1,1% στα 1.320 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v