Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στο ...νήμα για τον Dow Jones

Συνεδρίαση δυο όψεων στην αμερικανική αγορά, με την επικεφαλής της Fed να φρενάρει τους «ταύρους» με τις δηλώσεις για τις μετοχικές αποτιμήσεις. Μεγαλύτερες πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές. Κάτω από τα 100 δολάρια υποχώρησε το πετρέλαιο.

Έκοψε τη... φόρα των επενδυτών η επικεφαλής της Federal Reserve, Janet Yellen, με τις δηλώσεις της για τα επιτόκια αλλά και για «τραβηγμένες» αποτιμήσεις σε κλάδους όπως η βιοτεχνολογία και τα social media.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε τελικά με οριακή άνοδο 0,03% στις 17.061 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά, "άγγιξε" το ιστορικό υψηλό των 17.084 μονάδων. Πιέσεις δέχτηκε ο Nasdaq, τις εταιρίες του οποίου έβαλε στο στόχαστρο η κεντρική τραπεζίτης, με τον δείκτη να υποχωρεί 0,55% στις 4.416 μονάδες. Απώλειες 0,21% για τον S&P 500, στις 1.973 μονάδες.   

Η κ. Yellen διευκρίνισε πως «οι ενδείξεις ανάληψης ρίσκου έχουν αυξηθεί σε ορισμένες κατηγορίες ενεργητικού όπως τα social media και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας, με τον λόγο της τιμής προς τα μελλοντικά κέρδη να βρίσκεται υψηλά σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο». Πρόσθεσε ωστόσο πως η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι υπερτιμημένη.

Η ίδια επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει νωρίτερα και με ταχύτερο ρυθμό τα επιτόκια, εφόσον η αγορά εργασίας συνεχίσει να εκπλήσσει την κεντρική τράπεζα. «Αν η αγορά εργασίας συνεχίσει να βελτιώνεται πιο γρήγορα από ότι αναμένει η FOMC, οδηγώντας πιο γρήγορα στην επίτευξη των δύο στόχων μας, τότε οι αυξήσεις στα βασικά επιτόκια μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα και να γίνουν με ταχύτερο ρυθμό από ότι προβλέπαμε μέχρι τώρα» σημείωσε.

Οι δηλώσεις της επικεφαλής της Fed επισκίασαν τα ισχυρά αποτελέσματα των τραπεζικών κολοσσών J.P. Morgan Chase και Goldman Sachs, με την αγορά να γυρίζει "στο κόκκινο" μετά από σημαντικά πρωινά κέρδη.  

Από το μέτωπο των Q2, η μετοχή της J.P. Morgan Chase εμφάνισε ισχυρά κέρδη άνω του 2% μετά την ανακοίνωση για καθαρά κέρδη 1,46 δολ. ανά μετοχή στο β΄ τρίμηνο. Άνοδος και για την Goldman Sachs που ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή 3,05 δολ.

Από το στατιστικό μέτωπο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η ανακοίνωση των μεγεθών για τις λιανικές πωλήσεις, που αυξήθηκαν τον Ιούνιο στην αμερικανική αγορά με την μικρότερη άνοδο από τον Ιανουάριο. Πάντως εξαιρουμένων των κλάδων αυτοκινήτων και οικιακών ειδών, εμφανίστηκε άνοδος 0,4% στις πωλήσεις και η ανακοίνωση έχει μικτή επίδραση.

Πιέσεις σημειώθηκαν στην Ευρώπη, εξαιτίας της ανακοίνωσης του δείκτη ZEW που δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες. Το ευρώ διολίσθησε μετά την ανακοίνωση της πτώσης του γερμανικού δείκτη ZEW επί 7ο μήνα.

Αρνητική παραμένει η πορεία των τιμών του πετρελαίου, που υποχώρησε κάτω από τα 100 δολάρια στην Νέα Υόρκη, καθώς εκτονώνονται οι φόβοι για προβλήματα παροχής από Ιράκ και Συρία. 

 

Γιώργος Φλώκας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v