Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γεωπολιτικές» πιέσεις στη Wall Street

Μικρές απώλειες στη Wall Street με τα κέρδη των εισηγμένων και τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή να «πρωταγωνιστούν». Στο προσκήνιο και οι επιχειρηματικές συμφωνίες. Κέρδη κατέγραψαν πετρέλαιο και χρυσός. Σταθεροποιητικά το ευρώ.

Ηπια πτώση σημείωσαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα εταιρικά κέρδη, τις συμφωνίες εξαγοράς, αλλά και τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 17.052 μονάδες με πτώση 0,28%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 4.425 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,16%. Στο κόκκινο και ο S&P, που βρέθηκε στις 1.974 μονάδες με πτώση 0,21%.

Από το δείκτη Dow κέρδη κατέγραψαν μεταξύ άλλων οι μετοχές των Exxon Mobil, Intel, Μicrosoft. Αντίθετα πτωτικά έκλεισαν Visa, Αmerican Express, Walt Disney, ΙΒΜ.

Αναλυτής της Prudential σχολίαζε πως οι επενδυτές δείχνουν να μην αντιδρούν τόσο έντονα- όσο πριν- στις γεωπολιτικές εξελίξεις εκτός αν θεωρούν πως θα επηρεαστούν άμεσα οι εταιρίες και η κερδοφορία τους. Οι αγορές δεν είναι think-tanks. Στο τέλος της ημέρας όλα αφορούν τις εταιρίες και τη δυνατότητα να παράγουν κέρδη, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, μερίδα αναλυτών προβλέπει, πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το εταιρικό μέτωπο κέρδη κατέγραψε η μετοχή της EMC Group με αφορμή την είδηση ότι η Elliot Management εξαγόρασε μερίδιο της πρώτης, ύψους 1 δισ. δολαρίων. Άνοδος και για την «τεχνολογική» GoPro μετά την αναβάθμιση από την Jp Morgan.

Αντίθετα απώλειες κατέγραψε η Hasbro, καθώς η εταιρία σημείωσε μεν αύξηση 8% στα έσοδα β΄ τριμήνου, απογοήτευσε δε τους αναλυτές, που ανέμεναν υψηλότερες επιδόσεις.

Αξίζει να αναφερθεί πως στη συνέχεια της εβδομάδας αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου, από «κολοσσούς όπως η Apple, η Boeing και το Facebook.

Σημειώνεται επίσης ότι σήμερα δεν ανακοινώθηκαν μακροοικονομικά στοιχεία.

Eν τω μεταξύ άνοδο υψηλότερη του 1,5% κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου, διαμορφούμενη στα 104 δολάρια ανά βαρέλι. Ο χρυσός σημείωσε μικρά κέρδη στα 1.315 δολάρια ανά ουγκιά.

Σταθεροποιητικά το ευρώ με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να κυμαίνεται στα επίπεδα του 1,35.

Λίγο πριν το κλείσιμο το δικαίωμα της Coca Cola υποχωρούσε 1,2%, στα 23,5 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας κατέγραφε πτώση 4%, στα 3,3 δολάρια.

Αρης Δαμουλάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v