Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκανε το ρεκόρ ο S&P 500 στη Wall Street

Συνέχισε ανοδικά η αμερικανική αγορά, σε μια συνεδρίαση που σηματοδοτήθηκε από το ιστορικό υψηλό του S&P 500. Κοντά στα υψηλά του και ο Dow Jones. Ανακάμπτει το πετρέλαιο από τα χαμηλά 7μήνου. Κέρδη και για τον χρυσό.

Ήπια κέρδη εμφάνισε σήμερα η αμερικανική αγορά, σε μια ιστορική ωστόσο συνεδρίαση στην οποία ο δείκτης S&P 500 ξεπέρασε το ορόσημο των 2.000 μονάδων.

Ο δείκτης "δοκίμασε" από εχθές επίπεδα πάνω από τις 2.000 μονάδες, κλείνοντας ωστόσο οριακά χαμηλότερα. Σήμερα τις "πάτησε" κλείνοντας στις 2.000 μονάδες με άνοδο 0,1%.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 0,18% στις 17.107 μονάδες, υπερβαίνοντας ενδοσυνεδριακά το ιστορικό υψηλό που είχε πετύχει στις 16 Ιουλίου, στις 17.138,2 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq εμφάνισε κέρδη 0,3% στις 4.571 μονάδες.

Η συνεδρίαση κύλησε σε θετικό κλίμα, εν μέσω ισχυρής ανόδου στις παραγγελίες διαρκών αγαθών, αύξηση στις τιμές των κατοικιών και νέα άνοδο στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. 

Ειδικότερα, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών εκτινάχθηκαν 22,6% τον Ιούλιο στην αμερικανική οικονομία, αλλά η μεγάλη άνοδος αποδόθηκε στις παραγγελίες ρεκόρ για αεροσκάφη της Boeind, ενώ στους υπόλοιπους κλάδους εμφανίστηκε μείωση.

Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν επί τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, με άνοδο 1%, σε σύγκριση με άνοδο 1,2% τον Μάιο, Η επιβράδυνση εκλήφθη ως ένδειξη εξομάλυνσης της αγοράς. 

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην αμερικανική οικονομία εμφάνισε νέα άνοδο τον Αύγουστο και ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2007. Ο δείκτης ενισχύθηκε στο 92,4 σε σύγκριση με 90,3 τον Ιούλιο.

Τα μεγαλύτερα κέρδη αποκόμισε ο επιμέρους κλάδος των ενεργειακών μετοχών, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν στην Νέα Υορκη από τα χαμηλά επτά μηνών. Από τους κλάδους του S&P 500, πτώση κατέγραψε μόνο ο βιομηχανικός και ο κλάδος των κοινωφελών επιχειρήσεων.  

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Burger King Worldwide υποχώρησε σήμερα σχεδόν 5% μετά το χθεσινό ράλι που ακολούθησε την ανακοίνωση εξαγοράς της καναδέζικης Tim Hortons (+12%).

Ισχυρές απώλειες άνω του 6% για τη μετοχή της Best Buy Co. μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου.

Στις υπόλοιπες αγορές, θετικά παρέμειναν και σήμερα τα πρόσημα στις ευρωαγορές, στον απόηχο της δέσμευσης της ΕΚΤ για πρόσθετη παροχή ρευστότητας. Ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη 0,7% στις 6.823 μονάδες, ο DAX ενισχύθηκε 0,82% στις 9.588 μονάδες, ενώ ο CAC κέρδισε 1,17% στις 4.393 μονάδες. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου ενισχύθηκε 1,33% και της Μαδρίτης 1,35%.

Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε σήμερα, με το ενεργό συμβόλαιο του πολυτίμου μετάλλου να διαμορφώνεται στα 1.284 δολάρια την ουγκιά με άνοδο 5 δολ. 

Ανάκαμψη από τα χαμηλά επτά μηνών εμφάνισαν και οι τιμές του πετρελαίου, με το συμβόλαιο του μαύρου χρυσού 0,6% υψηλότερα στα 93,89 δολ. ανά βαρέλι.

  

Γιώργος Φλώκας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v