Νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P

Οριακή άνοδο σημείωσε ο Dow Jones ενώ υποχώρησε ο Nasdaq. Νέο ρεκόρ μόλις δύο μονάδων για τον S&P. Προβλημάτισε η ύφεση στην Ιαπωνία. Ικανοποίησαν τα επιχειρηματικά deals στις ΗΠΑ. Νέα πτώση για τις τιμές πετρελαίου και χρυσού. Ενισχύθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ.

Με μικτά πρόσημα κινήθηκε η Wall Street καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις μετοχές που βρίσκονται στο προσκήνιο επιχειρηματικών deals ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.

Το μεγάλο σοκ της σημερινής ημέρας ήταν αναμφισβήτητα η ύφεση της Ιαπωνικής οικονομίας. Ειδικότερα ανακοινώθηκε ότι η οικονομική δραστηριότητα της χώρας συρρικνώθηκε 1,6% στο γ' τρίμηνο έναντι ανάπτυξης 2,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η ύφεση της Ιαπωνίας, φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ανησυχίες που γιγαντώνονται αν συνυπολογιστεί η σταθερή πτώση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, γεγονός που όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οφείλεται στη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής αγαθών –ένδειξη οικονομικής συρρίκνωσης.

Συγκεκριμένα, σήμερα η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,5% στα 75,46 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,1% στα 1.185 δολ./oz.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,07% στις 17.647,75 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,07% στις 2.041,32 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,37% στις 4.671 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της DreamWorks Animation SKG «βούλιαξε» 14,4% καθώς τελικά δεν είχε επιτυχή κατάληξη η προσπάθεια εξαγοράς του ομίλου από την Hasbro Inc.

Στον αντίποδα ο τίτλος της Actavis Plc. ενισχύθηκε 1,3% μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Allergan Plc έναντι 66 δισ. δολαρίων.

Επιπλέον, η Baker Hughes «εκτοξεύτηκε» 10% καθώς η διοίκηση αποδέχτηκε την προσφορά εξαγοράς της Halliburton Co. έναντι 34,6 δισ. δολαρίων.

Από πλευράς μακροοικονομικών ανακοινώσεων, ουσιαστικά ουδέτερα αντέδρασε η χρηματιστηριακή αγορά στην συρρίκνωση μόλις 0,1% της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,21 δολ., σημειώνοντας πτώση 2% και το δικαίωμα της Coca Cola κινήθηκε χαμηλότερα 0,9% στα 21,31 δολ.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,34%. Αντίστοιχα χαμηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών ομολόγων με το ιταλικό 10ετές να διαμορφώνεται στο 2,30% (-5 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 2,10% (-2 μ.β.). Στον αντίποδα το γερμανικό 10ετές ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,76%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% σε σχέση με το ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2497 δολ. Παράλληλα με μικρές διακυμάνσεις κινήθηκε η ισοτιμία δολαρίου- γεν στα 116,25, καθώς ξεπεράστηκε γρήγορα το αρχικό σοκ από τη ύφεση της Ιαπωνίας που οδήγησε αρχικά το γεν χαμηλότερα έως τα 117,05.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v