Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έπιασαν νέες κορυφές οι Dow Jones και S&P

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι δείκτες Dow Jones και S&P εν αναμονή των πρακτικών της Fed. Ικανοποίησαν τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Άλμα 8,2% για τη μετοχή της Actavis. Νέα πτώση 1,6% για το πετρέλαιο. Άνοδος 1% για την τιμή του χρυσού.

Κέρδη σημείωσαν οι δείκτες στη Wall Street καθώς οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης ανέκαμψαν μετά τη χθεσινή πτώση. Αντίστοιχα με αξιόλογη άνοδο κινήθηκαν οι μετοχές των κλάδων Υγείας (+1,5%) και Πρώτων Υλών (+1,3%).

Από πλευράς ειδήσεων, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν σήμερα μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ καθώς και σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα, εν αναμονή της αυριανής δημοσίευσης (19/10) των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Συγκεκριμένα, το κατασκευαστικό κλίμα στις ΗΠΑ ανήλθε σε υψηλό εννέα ετών, στις 58 μονάδες έναντι 56 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,2% τον Οκτώβριο με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν περιορισμένες.

Πέρα όμως από τα καλά οικονομικά στοιχεία, η τιμή του πετρελαίου για άλλη μια μέρα κινήθηκε χαμηλότερα προβληματίζοντας του αναλυτές που θεωρούν την πτώση, ένδειξη παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

Ειδικότερα, το πετρέλαιο υποχώρησε 1,6% στα 74,43 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1% στα 1.195 δολ./oz.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,23% στις 17.687,82 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,51% στις 2.051,80 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,67% στις 4.702,44 μονάδες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τη Δευτέρα η JP Morgan προέτρεψε τους επενδυτές να στρέψουν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντί της Wall Street, η οποία -έως χθες- έδειχνε να χάνει τη δυναμική της μετά από 42 συνολικά ρεκόρ για τον S&P εντός του 2014.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Actavis (+8,2%) πρωταγωνίστησε στην άνοδο του κλάδου υγείας στη Wall Street στον απόηχο της συμφωνίας εξαγοράς της Allegran Inc. έναντι 66 δισ. δολαρίων. Το συγκεκριμένο deal είναι το μεγαλύτερο του κλάδου για το 2014.

Στον αντίποδα ο τίτλος της Home Depot υποχώρησε 1,5% καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου δεν έδωσαν τη δυνατότητα στη διοίκηση να αναβαθμίσει τις προβλέψεις κερδοφορίας για το έτος.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,25 δολ., σημειώνοντας άνοδο 3,2% και το δικαίωμα της Coca Cola κινήθηκε υψηλότερα 0,7% στα 21,67 δολ.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,33%. Στον αντίποδα υψηλότερα κινήθηκαν τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 2,30% (+1 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 2,11% (+1 μ.β.). Στον αντίποδα το γερμανικό 10ετές υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,75%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,6% σε σχέση με το ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2530 δολ. Παράλληλα το ιαπωνικό νόμισμα πιέστηκε έντονα έναντι του δολαρίου καθώς υποχώρησε έως τα 117,05 ήτοι σε χαμηλό αντίστοιχο του Οκτωβρίου 2007, για να ισορροπήσει αργότερα στα 116,43.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v