Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε στα ρεκόρ η Wall Street

Άνοδος στη Wall Street με στήριξη από τους κλάδους ενέργειας και λιανικού εμπορίου. Συνολικά 27 νέα υψηλά έχει καταγράψει ο Dow Jones και 44 υψηλά έχει μετρήσει ο S&P το 2014. Αισιοδοξία για την επικείμενη σύνοδο του ΟPEC. Υψηλότερα 1,4% το πετρέλαιο.

Κέρδη στη Wall Street με πρωταγωνιστές της ανόδου τις μετοχές εταιρειών ενέργειας και λιανικού εμπορίου.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της JP Morgan Private Bank, David Lyon, «ο κόσμος έχει ξεκινήσει τις αγορές των Χριστουγέννων και όλα δείχνουν ότι το λιανικό εμπόριο θα έχει μια πολύ καλή περίοδο. Το επιπλέον ρευστό που γλιτώνουν οι καταναλωτές από τις μειωμένες τιμές ενέργειας αναμένεται να διατεθεί (τουλάχιστον μέρος του) σε αγορές αγαθών, γεγονός που θα δώσει ώθηση στα αποτελέσματα των εταιρειών του κλάδου».

Στο μέτωπο της οικονομίας, ικανοποίησαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Ειδικότερα οι αιτήσεις παρέμειναν κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 300.000 για 10η διαδοχική εβδομάδα.

Παράλληλα ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο έμεινε στάσιμος στο 1,7% (σε ετήσια βάση) εξαιτίας της μεγάλης μείωσης στις τιμές των καυσίμων.

Ωστόσο παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς απογοήτευσαν τα οικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη και στην Κίνα.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,18% στις 17.717,88 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,20% στις 2.052,72 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,56% στις 4.701,87 μονάδες.

Από πλευράς κλάδων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι ενεργειακές μετοχές εκμεταλλευόμενες την πρώτη άνοδο της τιμής του Brent μετά από τέσσερις μέρες πτώσης. Ενδεικτικά, η μετοχή της Chevron ενισχύθηκε 0,7%.

Η μετοχή της Best Buy Co. σημείωσε άνοδο 6,9% καθώς η αυξημένη ζήτηση σε τηλεοράσεις και tablets ώθησε υψηλότερα τις πωλήσεις του ομίλου.

Επιπλέον ο τίτλος της Dollar Tree Inc. ενισχύθηκε 5,3% καθώς η διοίκηση αναβάθμισε τις προοπτικές κερδοφορίας για το έτος ενώ ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ' τριμήνου.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,34 δολ., με πτώση 0,4% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola κινήθηκε υψηλότερα 1,8% στα 22,26 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,4% στα 75,62 δολάρια ανά βαρέλι καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι στη Σύνοδο του OPEC θα αποφασιστεί μείωση της παραγωγής. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή πτώση 0,05% στα 1.192 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,31%. Αντίστοιχα χαμηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις και στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 2,30% (-3 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 2,10% (-3 μ.β.). Παράλληλα το γερμανικό 10ετές σημείωσε πτώση πέντε μονάδων βάσης στο 0,76%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε με μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με το ευρώ. Η ισοτιμία διαμορφώθηκε στο 1,2550 δολ. Παράλληλα συνεχίστηκαν οι πιέσεις στο ιαπωνικό νόμισμα. Ειδικότερα το γεν σημείωσε οριακή πτώση 0,1% έναντι του δολαρίου στα 118,04 (χαμηλό Αυγούστου 2007) και αντίστοιχα υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ (νέο χαμηλό άνω των έξι ετών) στα 148,06.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v