Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ανάκαμψη του πετρελαίου στηρίζει την Wall Street

Τα κέρδη του πετρελαίου ενόψει της συνόδου του OPEC στηρίζει τις ενεργειακές μετοχές στην Wall Street και εμπνέει θετικό «γύρισμα» στους δείκτες S&P και Nasdaq. Πλούσια ροή από macro σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Πέρασε τα $75 ο μαύρος χρυσός.

Διορθωτικό ήταν το άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο αλλά τα πρόσημα "γύρισαν" θετικά σύντομα, χάρη στα κέρδη κυρίως των ενεργειακών μετοχών. Η πλούσια ροή στατιστικών ειδήσεων από το εξωτερικό και το εσωτερικό αποτελεί το επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,02% στις 17.690 μονάδες, ο S&P κινείται 0,16% υψηλότερα στις 2.052 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει κέρδη 0,43% στις 4.696 μονάδες.

Τα μεγαλύτερα κέρδη αποκομίζουν οι ενεργειακές μετοχές που ακολουθούν την άνοδο 1% του πετρελαίου, με ενίσχυση 3% και πλέον για τις Nabors Industries, Chesapeake Energy και Murphy Oil.

Μικτές τάσεις με μικρές αποκλίσεις εκδηλώθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, με τον S&P 500 να διορθώνει ελαφρώς από το ρεκόρ του και τον Dow να τερματίζει με μικρή άνοδο αλλά και με το 2ο καλύτερο κλείσιμο στην ιστορία στις 17.685 μονάδες.

Σήμερα, οι μακροοικονομικές εξελίξεις από την Ευρώπη και την Κίνα δεν ευνοούν την επενδυτική ψυχολογία, καθώς ο δείκτης ΡΜΙ για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη διολίσθησε σε χαμηλό 16 μηνών, ενώ και στην Κίνα εκδηλώθηκε επιβράδυνση της δραστηριότητας στην μεταποίηση.

Αντιθέτως όμως, τα εγχώρια στατιστικά έδειξαν μια οικονομία που αναπτύσσεται με μετριοπαθείς αλλά σταθερούς ρυθμούς.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έμεινε στάσιμος τον Οκτώβριο, λόγω της μεγάλης μείωσης του κόστους βενζίνης, ενώ εμφανίστηκαν αυξήσεις στις τιμές στέγασης, ιατρικών εξόδων και αεροπορικών εισιτηρίων.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας παρέμεινε κάτω από τις 300.000 επί 10η συνεχόμενη εβδομάδα, δείχνοντας τα χαμηλά επίπεδα απολύσεων.

Επιπλέον, οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν 1,5% και ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2013.

Ο δείκτης μεταποίησης στην περιφέρεια της Φιλαδέλφεια εκτινάχθηκε τον Νοέμβριο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο 1993 ενώ τέλος ο πρόδρομος οικονομικός δείκτης που απαρτίζει το Conference Board, εκτινάχθηκε 0,9% τον Οκτώβριο.

Από το επιχειρηματικό πεδίο, η μετοχή της Best Buy αντιδρά με άνοδο 7% στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, ενώ αναμένονται τα Q3 των Sears Holdings και Dollar Tree.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του πετρελαίου ανακάμπτει μετά τις πολυήμερες απώλειες και κινείται αυτή την ώρα 0,75% υψηλότερα στα 75,13 δολ. ανά βαρέλι.

Το προϊόν ανακάμπτει καθώς επικρατουν ελπίδες ότι το καρτέλ του OPEC θα αποφασίσει μείωση της παραγωγής, προκειμένου να προσφέρει στήριξη στις τιμές του μαύρου χρυσού.

Το συμβόλαιο του χρυσού "χάνει" δύο δολάρια στα 1.192 δολ. ανά ουγκιά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v