Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισαν τα ρεκόρ για τους Dow Jones και S&P

Μικτά πρόσημα στη Wall Street. Πτώση μετά από τρία διαδοχικά υψηλά για τους Dow Jones και S&P. Άνοδος για Nasdaq. Ισχυρή ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο στις ΗΠΑ. Προβλημάτισε η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Πτώση 2,4% για το πετρέλαιο. Οριακή άνοδος για το χρυσό.

Με περιορισμένο όγκο συναλλαγών κινήθηκε σήμερα η Wall Street ενόψει της αργίας της Πέμπτης για τη Γιορτή των Ευχαριστιών.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στηρίχθηκε στην ισχυρή ανάπτυξη (3,9%) που ανακοινώθηκε στο γ' τρίμηνο στις ΗΠΑ.

Ωστόσο αργότερα, οι επενδυτές προβληματίστηκαν από την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Νοέμβριο και μάλιστα λίγο πριν την έναρξη των αγορών της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Πέρα όμως από τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε για άλλη μια φορά το πετρέλαιο. Ειδικότερα συνεχίστηκαν και σήμερα οι πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου –υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων ετών- καθώς σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Βενεζουέλας, Σαουδικής Αραβίας, Ρωσίας και Μεξικού, δεν υπήρξε συμφωνία για μείωση της παραγωγής.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε οριακά 0,02% στις 17.814,94 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,12% στις 2.067,04 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,07% στις 4.758,25 μονάδες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι συνολικά 116 μετοχές από τον δείκτη S&P έχουν πιάσει υψηλό 52 εβδομάδων τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις. Παράλληλα, σε μια χρονιά που η Fed τερμάτισε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο δείκτης κατάφερε –τουλάχιστον έως σήμερα- να καταγράψει ετήσια κέρδη 12%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,33 δολ., με πτώση 6% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% στα 22,60 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,4% στα 73,97 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίθετα, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.199 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,28%. Αντίστοιχα χαμηλότερα κινήθηκαν και οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 2,12% (-4 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,92% (-5 μ.β.). Παράλληλα το γερμανικό 10ετές ομόλογο σημείωσε πτώση τριών μονάδων στο 0,71%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% σε σχέση με το ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2476 δολ. Παράλληλα ανέκαμψε το ιαπωνικό νόμισμα από το χαμηλό σχεδόν επτά ετών έναντι του δολαρίου καθώς σημείωσε άνοδο 0,3% στα 117,90 γεν.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v