Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ η Wall με ώθηση από Κίνα και Ντράγκι

Σε νέα ιστορικά υψηλά κινούνται Dow και S&P 500, μετά την μείωση των επιτοκίων στην Κίνα και τις δηλώσεις Ντράγκι. Απώλειες πάνω από 1% για το ευρώ έναντι του δολαρίου. Οριακή άνοδος για χρυσό. Διαγράφει τα κέρδη το αργό. Υποχωρεί πάνω από 3% η μετοχή της Gap.

Άνοδο πάνω από 100 μονάδες καταγράφει ο Dow μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα επιτόκια και το μήνυμα Ντράγκι για επιθετική πολιτική της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

O Dow Jones ενισχύεται 0,56% ή 101 μονάδες στις 17.819 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,45% υψηλότερα στις 4.723 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται 0,55% στις 2.064 μονάδες.

«Υπάρχουν δύο βασικοί καταλύτες, ο πρώτος έχει να κάνει με τις δηλώσεις Ντράγκι που είπε ότι ο πληθωρισμός πρέπει να αυξηθεί το γρηγορότερο δυνατό, κάτι που καθιστά πιο πιθανό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» ανέφερε ο Steen Jakobsen της Saxo Bank στο Bloomberg. «O δεύτερος έχει να κάνει με την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα επιτόκια» πρόσθεσε.

Με μία αιφνιδιαστική κίνηση, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την πρώτη μείωση επιτοκίων από τον Ιούλιο του 2012. Συγκεκριμένα, το ετήσιο καταθετικό επιτόκιο μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,75% και το ετήσιο επιτόκιο δανεισμού κατά 40 μονάδες βάσης, στο 5,6%.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχυθεί ο πληθωρισμός και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό το ταχύτερο δυνατό».

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός ενισχύεται 0,26% στα 1.194 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ πτώση 0,16% καταγράφει το πετρέλαιο στα 75,73 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί 1% έναντι του δολαρίου, στο 1,24.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, απώλειες 3,01% σημειώνει η μετοχή της Gap. Η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη αποτελέσματα που ήταν μικρότερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Άλμα 10% σημειώνει η μετοχή της Splunk, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v