Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στη Wall με χορηγία Κίνας και Ντράγκι

Αλμα καταγράφουν οι μετοχές στη Wall, μετά την μείωση επιτοκίων στην Κίνα και τις δηλώσεις Ντράγκι. Σε επίπεδο ρεκόρ Dow και S&P 500. Διολισθαίνει το ευρώ έναντι του δολαρίου. Άνοδος για χρυσό και πετρέλαιο. Απώλειες 3% για την Gap.

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα επιτόκια και το μήνυμα Ντράγκι για επιθετική πολιτική της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη. 

O Dow Jones ενισχύεται 0,89% ή 157 μονάδες στις 17.820 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,87% υψηλότερα στις 4.743 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται 0,89% στις 2.071 μονάδες. 

«Υπάρχουν δύο βασικοί καταλύτες, ο πρώτος έχει να κάνει με τις δηλώσεις Ντράγκι που είπε ότι ο πληθωρισμός πρέπει να αυξηθεί το γρηγορότερο δυνατό, κάτι που καθιστά πιο πιθανό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» ανέφερε ο Steen Jakobsen της Saxo Bank στο Bloomberg. «O δεύτερος έχει να κάνει με την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα επιτόκια» πρόσθεσε.

Με μία αιφνιδιαστική κίνηση, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την πρώτη μείωση επιτοκίων από τον Ιούλιο του 2012. Συγκεκριμένα, το ετήσιο καταθετικό επιτόκιο μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,75% και το ετήσιο επιτόκιο δανεισμού κατά 40 μονάδες βάσης, στο 5,6%.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχυθεί ο πληθωρισμός και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό το ταχύτερο δυνατό».

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός ενισχύεται 0,93% στα 1.202 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ άνοδο 1,69% καταγράφει το πετρέλαιο στα 77,12 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί 1% έναντι του δολαρίου, στο 1,24.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, απώλειες 3,01% σημειώνει η μετοχή της Gap. Η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη αποτελέσματα που ήταν μικρότερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Άλμα 10% σημειώνει η μετοχή της Splunk, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v