Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Η οικονομία επιβραδύνθηκε τον χειμώνα

Η κεντρική τράπεζα απέδωσε την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε περιστασιακούς παράγοντες. Η αύξηση των επιτοκίων παραμένει στο τραπέζι τους επόμενους μήνες, αλλά η χρονική στιγμή έχει γίνει πιο αβέβαιη.

Fed: Η οικονομία επιβραδύνθηκε τον χειμώνα

Οι αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν την Τετάρτη πως η αμερικάνικη οικονομία επιβραδύνθηκε, στέλνοντας μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα μάλλον δυσκολεύεται να προχωρήσει στα σχέδια της να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα το 2015.

«Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε κατά την διάρκεια του χειμώνα, εν μέρει για περιστασιακούς παράγοντες» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή της Fed. «O ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μετριάστηκε» σημειώνεται.

Η κεντρική τράπεζα τόνισε πως με την κατάλληλη νομισματική χαλάρωση, η οικονομική δραστηριότητα θα επανέλθει σε μέτριο ρυθμό ανάπτυξης.

«Μολονότι η ανάπτυξη και η παραγωγή επιβραδύνθηκαν το πρώτο τρίμηνο, η Επιτροπή συνεχίζει να αναμένει πως, με την κατάλληλη στήριξη από την νομισματική πολιτική, η οικονομική δραστηριότητα θα επεκταθεί με μέτριο ρυθμό» επισημαίνει στην ανακοίνωση.

Η Fed επανέλαβε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια όταν βελτιωθεί η αγορά απασχόλησης και εφόσον έχει την βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς το 2%.

«Η Επιτροπή εκτιμά πως θα είναι κατάλληλο να αυξήσει τον στόχο για τα επιτόκια όταν δει περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας και έχει μια εύλογη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη ανακοίνωση τον Μάρτιο, όταν απέκλειε αύξηση τον Απρίλιο, η κεντρική τράπεζα αφαίρεσε οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.  Μολονότι αυτό καθιστά θεωρητικά πιθανή μια κίνηση τον επόμενο μήνα, τα οικονομικά στοιχεία δεν δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Fed επισήμανε πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα. «Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα, αλλά η Επιτροπή περιμένει πως θα αυξηθεί σταδιακά προς το 2% μεσοπρόθεσμα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v