Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε στα ρεκόρ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq

Κέρδη στη Wall Street με το Nasdaq να πιάνει νέο ιστορικό υψηλό. Στο επίκεντρο οι ελληνικές εξελίξεις και τα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ. Άνοδος 2% για τη μετοχή της Apple. Ανέκαμψε το ευρώ έναντι του δολαρίου. Κάτω από τα 58 δολ. το πετρέλαιο. Τέταρτη διαδοχική πτώση για τον χρυσό.

Ανέκαμψε η Wall Street με τον Nasdaq να εκτοξεύεται σχεδόν 1,5% και να πιάνει νέα υψηλά μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες των δεικτών οι οποίες ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο υψηλό του τεχνολογικού δείκτη ήταν στις 24 Απριλίου 2015.

Ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 1,47% στις 5.106,59 μονάδες, o Dow Jones κινήθηκε υψηλότερα 0,67% στις 18.162,99 μονάδες και ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,92% στις 2.123,48 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Wall Street υποχώρησε σημαντικά εξαιτίας τόσο της νέας ενίσχυσης του δολαρίου έναντι του ευρώ (κάτω από το 1,09 δολ.) όσο και των καλύτερων των αναμενόμενων οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ που προκάλεσαν ανησυχίες για πρόωρη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

Ωστόσο σήμερα, η πληροφορία ότι η Ελλάδα ετοιμάζει τη συγγραφή συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- ένδειξη προόδου των διαπραγματεύσεων- και παρά τις διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν από ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και το Σόιμπλε, αναπτέρωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street και γύρισε ανοδικά το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Συγκεκριμένα, το ευρώ ανέκαμψε 0,2% σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0887. Σημειώνεται ότι το δολάριο διαπραγματεύεται σε υψηλό οχτώ ετών έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 123,86 γεν.

Παράλληλα, εξαιτίας της απουσίας μακροοικονομικών ανακοινώσεων, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και τα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ τα οποία χαρακτηρίστηκαν μικτά από τους αναλυτές.

Ειδικότερα, η μετοχή της Tiffany & Co κατέγραψε "άλμα" 11,3% καθώς οι πωλήσεις και τα κέρδη του ομίλου μειώθηκαν λιγότερο απ' όσο αναμενόταν.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Michael Kors «βούλιαξε» 24% μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων τριμήνου.

Σημειώνεται ότι ευρύτερα, την άνοδο στο αμερικανικό χρηματιστήριο στήριξαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Ενδεικτικά, η Apple ενισχύθηκε 2% και η Google 1,4%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,4 δολ., με «άλμα» 12%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,8% στα 57,58 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά για τέταρτη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά καταγράφοντας πτώση 0,1% στα 1.187 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,13%. Αντίστοιχα, χαμηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,87% (-7 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,83% (-4 μ.β.).

Στον αντίποδα, το γερμανικό 10ετές ομόλογο σημείωσε άνοδο κατά μία μονάδα βάσης στο 0,56%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v