Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα και επιτόκια θορύβησαν τη Wall Street

Μικρές απώλειες σημείωσε το αμερικανικό χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο οι ελληνικές εξελίξεις και οι προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Σε υψηλό 12 ετών το δολάριο έναντι του γεν. Ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου μετά από τριήμερη πτώση. Άνοδος και για τον χρυσό.

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street με τον Nasdaq να υποχωρεί από τα ιστορικά υψηλά, καθώς επέστρεψαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τις ελληνικές εξελίξεις.

Όπως αναφέρει η αναλύτρια της Voya Investment Management, Karyn Cavanaugh, "Και σήμερα είναι σαν να επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο. Πάλι ανησυχούμε για τις επικείμενες αποφάσεις της Fed (επιτόκια) και για τις εξελίξεις στη Ελλάδα. Επιπλέον μας προβληματίζει το ισχυρό δολάριο και η χαμηλή τιμή του πετρελαίου. Ο συνδυασμός όλων αυτών κάνει ιδιαίτερα δύσκολη μια πρόβλεψη για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς».

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,2% στις 18.126 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,12% στις 2.121 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,17% στις 5.098 μονάδες.

Πέρα από τις ανησυχίες αναφορικά με την διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, αρνητικό αντίχτυπο στην αγορά είχε και η αύξηση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα οι αιτήσεις αυξήθηκαν σε υψηλό πέντε εβδομάδων στις 282.000 έναντι 271.500 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι δηλώσεις στελεχών της Fed όπως του Κεντρικού Τραπεζίτη του Σεντ Λούις James Bullard ο οποίος υποστήριξε ότι τα έξι χρόνια νομισματικής χαλάρωσης απέτυχαν να προκαλέσουν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Αντίστοιχα ο Κεντρικός Τραπεζίτης John Williams τάχθηκε υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων εντός του έτους, άποψη που συμμερίζεται και η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen.

Από πλευράς τίτλων, η Broadcom Corp. υποχώρησε 1,8% μετά τη συμφωνία εξαγοράς της από την Avago Technologies έναντι 37 δισ. δολαρίων σε ρευστό και μετοχές.

Επιπλέον, το ανοδικό γύρισμα της τιμής του πετρελαίου, ώθησε σε κέρδη τον ενεργειακό κλάδο με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να ενισχύονται οριακά 0,2% και 0,1% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε άνοδο 0,3% στα 57,68 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίστοιχα και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,3% στα 1.190 δολ./oz.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,35 δολ., με πτώση 4,3%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε για δεύτερη διαδοχική ημέρα έναντι του δολαρίου καθώς ενισχύθηκε 0,3% στο 1,0937 από 1,0905 την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα το αμερικανικό νόμισμα έπιασε υψηλό 12 ετών σε σχέση με το γεν στα 123,75.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έκλεισε χωρίς μεταβολή στο 2,13%., η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,53% ενώ η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες στο 1,85%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v