Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επενδυτές έδωσαν ώθηση στη Wall Street τον Μάιο

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street στη τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου με αφορμή τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Μηνιαία κέρδη 1% για τον Dow Jones, 1,1% για τον S&P και 2,6% για τον Nasdaq. «Άλμα» 4,7% για το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την δυναμική της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα η εγχώρια οικονομία συρρικνώθηκε στο α’ τρίμηνο καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναθεώρησε το ΑΕΠ στο -0,7% από 0,2% προηγουμένως, εξαιτίας της αρνητικής επίδρασης του δολαρίου στις εξαγωγές.

Επιπλέον, ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI υποχώρησε αισθητά τον Μάιο στις 46,2 μονάδες έναντι 52,3 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε σε χαμηλό έξι μηνών το Μάιο, στις 90,7 μονάδες από 95,9 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη του 2012.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Stifel Nicolaus & Co, Kevin Caron, «Το ΑΕΠ είναι μια παλιά ιστορία. Γνωρίζαμε ότι συρρικνώθηκε η οικονομική δραστηριότητα, όμως δεν αναμέναμε τόσο χαμηλή μέτρηση για τον δείκτη PMI. Τα οικονομικά στοιχεία για άλλη μια φορά δημιουργούν αμφιβολίες για την δυναμική της εγχώριας οικονομίας.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,63% στις 18.011 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,63% στις 2.107 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,55% στις 5.070 μονάδες.

Στην εβδομάδα οι Dow Jones και Nasdaq υποχώρησαν 0,6% και ο S&P 0,9%.

Από πλευράς τίτλων, η Altera Corp. ενισχύθηκε 4% μετά από δημοσιεύματα η Intel βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά του ομίλου έναντι 15 δισ. δολαρίων.

Στον αντίποδα, ήπιες πιέσεις ασκήθηκαν στον ενεργειακό κλάδο παρά την επιστροφή της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 60 δολ. –συγκεκριμένα στα 60,40 δολ. ανά βαρέλι- καταγράφοντας άλμα 4,7%. Ενδεικτικά η μετοχή της Chevron υποχώρησε μόλις 0,2%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,31 δολ., με πτώση 3%

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε για τρίτη διαδοχική ημέρα έναντι του δολαρίου καθώς ενισχύθηκε 0,4% στο 1,0989 από 1,0949 την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα το αμερικανικό νόμισμα κρατήθηκε σε υψηλό 12 ετών σε σχέση με το γεν στα 123,99.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,11%.

Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,2% στα 1.191 δολ./oz, καταγράφοντας μηνιαία άνοδο 0,7%. Σημειώνεται ότι ο Μάιος ήταν ο πρώτος ανοδικός μήνας για τον χρυσό από τον Ιανουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v