Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα προβλημάτισε (και) τους επενδυτές στη Wall Street

Πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο με το βλέμμα στις ελληνικές εξελίξεις. Έχασε τις 18.000 μονάδες ο Dow Jones. Πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Σε ιστορικό υψηλό η μετοχή του Facebook. Ανέκαμψε το ευρώ μετά τη «βουτιά» της Τρίτης. Κρατήθηκε πάνω από τα 60 δολ. το πετρέλαιο.

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά από δύο διαδοχικές κερδοφόρες συνεδριάσεις και δύο διαδοχικά ιστορικά υψηλά του δείκτη Nasdaq.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,98% στις 17.966 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,74% στις 2.108 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,73% στις 5.122 μονάδες.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε για άλλη μια φορά το ελληνικό ζήτημα καθώς συνεχίζονταν έως αργά το βράδυ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας- δανειστών στις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ΔΝΤ κατέθεσε νέα πρόταση η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την απόρριψη των ελληνικών ισοδύναμων από τους δανειστές.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε στις Βρυξέλλες ήταν η ειρωνική διάθεση του Σλοβάκου Υπουργού Οικονομικών λίγο πριν ξεκινήσει το Eurogroup, ο οποίος παρουσία δημοσιογράφων αναρωτήθηκε «πως θα είναι η Ευρωζώνη όταν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση!».

Στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, τελικά, μικρότερη ήταν η ύφεση στις ΗΠΑ στο α' τρίμηνο καθώς διαμορφώθηκε στο 0,2% έναντι ύφεσης 0,7% που προέβλεπε η κυβέρνηση.

Στον δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η μετοχή της Apple (+0.9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η DuPont (-3,4%).

Επιπλέον η μετοχή του Facebook ενισχύθηκε για τρίτη διαδοχική ημέρα πιάνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 89,25 δολ. Σημειώνεται ότι η εν λόγω μετοχή έχει καταγράψει άνοδο 35% τους τελευταίους 12 μήνες.

Πρωταγωνιστής των σημερινών απωλειών ήταν ο τραπεζικός κλάδος με τις μετοχές των Bank of America και Citigroup να υποχωρούν 1% και 1,1% αντίστοιχα.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,32 δολ., με «βουτιά» 6%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε έναντι του δολαρίου αφού πρώτα την τρίτη κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών. Ειδικότερα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε 0,4% στο 1,1208 δολ.

Επιπλέον, οι ανησυχίες για την Ελλάδα έστρεψαν τους επενδυτές σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου όπως είναι τα γερμανικά και τα αμερικανικά ομόλογα. Οι αποδόσεις του γερμανικού 10ετούς και του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησαν κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,85% και στο 2,38%, αντίστοιχα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 1,2% στα 60,27 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.174 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v