Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στη Wall Street με επίκεντρο τη Fed

Κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Δεν αποκλείει αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο η Fed. «Βουτιά» 14,5% για το Twitter και 25,3% για τη Yelp. Άνοδος 1,7% για την τιμή του πετρελαίου. Οριακή πτώση για τον χρυσό.

Τελικά δεν έκρυβε εκπλήξεις η διήμερη συνεδρίαση της Fed καθώς ούτε και αυτή τη φορά υπήρξε ξεκάθαρη δήλωση για τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων.

Ειδικότερα, η Fed άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο μεταξύ 0 έως 0,25% με τους Κεντρικούς Τραπεζίτες ωστόσο να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ένδειξη -σύμφωνα με τους αναλυτές- που δεν αποκλείει αύξηση των επιτοκίων ακόμα και τον Σεπτέμβριο.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,69% στις 17.751 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,73% στις 2.108 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,44% στις 5.111 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της ανόδου για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ήταν ο ενεργειακός κλάδος με ώθηση από την τιμή του πετρελαίου που πλησίασε τα 49 δολ. ανά βαρέλι. Οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil ενισχύθηκαν 0,9% και 0,8% αντίστοιχα.

Επιπλέον, ο τίτλος του Facebook κινήθηκε ανοδικά 1,8% λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Στον αντίποδα, η μετοχή του Twitter υποχώρησε 14,5% μετά από δήλωση της διοίκησης ότι δε θα υπάρξει αισθητή αύξηση στον αριθμό χρηστών έως ότου η εταιρεία εισέλθει σε μια νέα μεγάλη αγορά.

Αντίστοιχα και ο τίτλος της Yelp Inc. «βούλιαξε» 25,3% μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω των εσόδων για το έτος.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,90 σεντς, με πτώση 0,8%.

Στην αγορά συναλλάγματος, η άνοδος του δολαρίου διευρύνθηκε έναντι του ευρώ μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Fed. Ειδικότερα το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% στο 1,1015 δολ.

Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς και του γερμανικού 10ετούς κινήθηκαν υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,28% και στο 0,68% αντίστοιχα. Παράλληλα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,91% και του ισπανικού 10ετούς κατά τέσσερις μονάδα βάσης στο 1,96%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε για δεύτερη διαδοχική ημέρα, τούτη τη φορά κατά 1,7% στα 48,79 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,1% στα 1.096 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v