Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed και ΑΕΠ δίχασαν τη Wall Street

Μικρή πτώση για τον Dow Jones, κέρδη για τον Nasdaq και αμετάβλητος ο S&P στον απόηχο της Fed. Στο επίκεντρο τα επιτόκια και ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Πτώση 3,9% για τη μετοχή της Procter & Gamble. Πιέσεις για το πετρέλαιο μετά από τρεις ανοδικές μέρες.

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street καθώς τα καλά στοιχεία ανάπτυξης στις ΗΠΑ προκάλεσαν εκ νέου ανησυχίες για πιθανή αύξηση των επιτοκίων ακόμα και τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, η Fed άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο μεταξύ 0 έως 0,25% με τους Κεντρικούς Τραπεζίτες ωστόσο να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, γεγονός που προκάλεσε υποψίες για αύξηση των επιτοκίων σύντομα.

Σημειώνεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στο β' τρίμηνο στις ΗΠΑ ανήλθε στο 2,3% (σε ετήσια βάση) ενώ στο πρώτο τρίμηνο, η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε προς τα πάνω και συγκεκριμένα από το αρνητικό 0,2% στο +0,6%. Σύμφωνα με τους αναλυτές ο ρυθμός ανάπτυξης στηρίχτηκε στις καταναλωτικές δαπάνες σε αυτοκίνητα και κατασκευές κατοικιών.

Επιπλέον, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 12.000 στις 267.000 αιτήσεις, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις 275.000 αιτήσεις.

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε 0,03% στις 17.745 μονάδες, ο S&P έμεινε αμετάβλητος στις 2.108 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,33% στις 5.128 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, το Facebook τελικά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 2,2% ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να υποχωρεί έως και 5% καθώς ανακοίνωσε αύξηση 82% στις δαπάνες του ομίλου στο β' τρίμηνο.

Αντίστοιχα, η μετοχή της Procter & Gamble κινήθηκε χαμηλότερα 3,9% μετά τα απογοητευτικά στοιχεία κερδοφορίας και πωλήσεων.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,86 σεντς, με πτώση 4%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο παρέμεινε σε ανοδική τροχιά έναντι του ευρώ στο απόηχο των συμπερασμάτων της διήμερης συνεδρίασης της Fed. Ειδικότερα το δολάριο ενισχύθηκε 0,6% στο 1,0925 δολ.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,26% και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κατά έξι μ.β. στο 0,62%. Παράλληλα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση κατά οχτώ μ.β. στο 1,83% και του ισπανικού 10ετούς κατά πέντε μ.β. στο 1,91%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από τρεις ανοδικές μέρες και συγκεκριμένα κατά 0,6% στα 48,52 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% στα 1.088 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v