Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Macro και Κίνα δίχασαν την Wall Street

Ήπιες πιέσεις στη Wall Street κόντρα στα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Οριακή άνοδος για τον Dow Jones. Παραμένει στο προσκήνιο το κινεζικό γουάν. Σε νέο χαμηλό 6,5 ετών η τιμή του πετρελαίου. Τερμάτισε ανοδικό σερί πέντε ημερών για τον χρυσό.

Οριακές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες S&P και Nasdaq παρά τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και τις καθησυχαστικές δηλώσεις αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας αναφορικά με το γουάν.

Ειδικότερα, την ώρα που εντείνονταν οι ανησυχίες για τον κίνδυνο έναρξης παγκόσμιου νομισματικού πόλεμου, στελέχη της Κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας διέψευδαν κατηγορηματικά δημοσιεύματα για την υποτιθέμενη πρόθεση της τράπεζας να υποτιμήσει έως 10% το γουάν στο επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, ο θετικός αντίχτυπος από τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ τα οποία σύμφωνα με τους αναλυτές επιβεβαιώνουν την υγιή κατάσταση της εγχώριας οικονομίας, κράτησαν σε θετικό έδαφος τον Dow Jones.

Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο αυξήθηκαν 0,6%, οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων έξι ετών κατά 0,9% και οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 5.000 στις 270.000 αιτήσεις.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,03% στις 17.408 μονάδες, ενώ ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,13% στις 2.083 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,22% στις 5.033 μονάδες.

Στο δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Cisco (+3,2%) και Boeing (+1,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Intel (-1,9%) και Caterpillar (-1,5%).

Σημειώνεται ότι η Cisco ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ' τριμήνου καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 3,2% στα 2,32 δισ. δολ. και τα έσοδα ανήλθαν στα 12,84 δισ. έναντι 12,36 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Επιπλέον, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον ενεργειακό κλάδο καθώς η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σε νέο χαμηλό έξι ετών. Ενδεικτικά, η μετοχή της πετρελαϊκής Chevron κατέγραψε πτώση 1%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,82 σεντς, με πτώση 0,9%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε από το χαμηλό μήνα έναντι του ευρώ καθώς ενισχύθηκε 0,4% στο 1,1121 δολ. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1081 έως 1,1190 δολ.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,19% και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,63%. Στον ευρωπαϊκό νότο, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,79% ενώ η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,95%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε σε χαμηλό αντίστοιχο του Μαρτίου 2009 καθώς υποχώρησε 2,7% στα 42,14 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,8% στα 1.114 δολ./oz, τερματίζοντας ανοδικό σερί πέντε ημερών.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v