Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall Street με το βλέμμα σε επιτόκια και Κίνα

«Άλμα» 241 μονάδων κατέγραψε ο δείκτης Dow Jones. Τερμάτισε πτωτικό σερί επτά συνεδριάσεων. Στο επίκεντρο η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και οι οικονομικές εξελίξεις στην Κίνα. Κέρδη 9,1% για τη μετοχή του Twitter. Τριήμερη άνοδος για τον χρυσό. Ανέκαμψε 2,5% το πετρέλαιο.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε η Wall Street με ώθηση από τη δήλωση του Ficher για αύξηση των επιτοκίων μετά τον Σεπτέμβρη, από το επιχειρηματικό deal της Berkshire Hathaway του Warren Buffet καθώς και από τις φήμες για υιοθέτηση νέων μέτρων στήριξης της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς από την κινεζική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Stanley Fischer υποστήριξε ότι η Fed δε θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων αν πρώτα ο πληθωρισμός δεν ανέλθει σε επιθυμητά επίπεδα, κοντά στο 2%.

Επιπλέον, θετικός ήταν ο αντίχτυπος και από τις φήμες ότι επίκειται νέα παρέμβαση της κινεζικής κυβέρνησης στην εγχώρια αγορά- φήμες οι οποίες οδήγησαν σε εντυπωσιακή άνοδο 4,9% το χρηματιστήριο της Σαγκάης.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,39% στις 17.615 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,28% στις 2.104 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,16% στις 5.101 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η μετοχή του Warren Buffet, Berkshire Hathaway η οποία υποχώρησε οριακά 0,2%, μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της Precision Costparts έναντι 37,2 δισ. δολαρίων.

Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκε ο ενεργειακός κλάδος στη Wall Street με ώθηση από την ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil κατέγραψαν κέρδη 2,6% και 2,3% αντίστοιχα.

Παράλληλα, ο τίτλος του Twitter σημείωσε άνοδο 9,1% μετά την αναβάθμιση σε «Buy» από τη Monness.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,84 σεντς, με «άλμα» 11%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου μετά τη δήλωση Ficher, καταγράφοντας άνοδο 0,6% στο 1,1027 δολ.. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,0926 έως 1,1035 δολ

Όπως αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, Lutz Karpowitz, "αν κανείς εξετάσει τα θεμελιώδη στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο το ερώτημα είναι πότε. Η Fed είναι η μόνη Κεντρική Τράπεζα που θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων σύντομα, το οποίο σημαίνει ότι το δολάριο θα ενισχυθεί περεταίρω».

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε ανοδικά κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,23% και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κατά τέσσερις μ.β. στο 0,66%. Παράλληλα οι αποδόσεις του ιταλικού 10ετούς και του ισπανικού 10ετούς ομολόγου παρέμειναν αμετάβλητες στο 1,83% και στο 1,89%, αντίστοιχα.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2,5% στα 44,96 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 1% στα 1.104 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v