Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στο νήμα για τη Wall Street

Με οριακά κέρδη έκλεισε η Wall Street σε μια συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων. Ισχυρές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Πτώση 1,6% για την Bank Of America. Από το χαμηλό έξι ετών ανέκαμψε το πετρέλαιο. Σε υψηλό μήνα το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Παρά τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στη Wall Street κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης στον απόηχο της υποτίμησης του κινεζικού νομίσματος γουάν, τελικά οι δείκτες S&P και Nasdaq γύρισαν ανοδικά στο κλείσιμο ενώ ο Dow Jones παρέμεινε αμετάβλητος.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Fenimore Asset Management, Keith Cataldo, «οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν περισσότερες αναταράξεις στις αγορές καθώς η κίνηση της Κίνας να υποτιμήσει το νόμισμά της ενδεχομένως να περιπλέξει το χρονοδιάγραμμα της Fed για την αύξηση των επιτοκίων».

Επιπλέον οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ένα αδύναμο γουάν είναι καλό για τους κινέζους εξαγωγείς αλλά κακό για τους διεθνείς ομίλους που ανταγωνίζονται τις κινεζικές εταιρείες ή εξάγουν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, όπως είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταιρείες τεχνολογίας.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 17.402 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,1% στις 2.086 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,15% στις 5.044 μονάδες.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκε σήμερα ο κλάδος των τραπεζών και οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Ενδεικτικά οι μετοχές των Bank of America και Citigroup υποχώρησαν 1,6% και 1,3% αντίστοιχα. Η Ford κινήθηκε χαμηλότερα 0,2%.

Στον αντίποδα, ενισχύθηκε ο ενεργειακός κλάδος με ώθηση από την τιμή του πετρελαίου που ανέκαμψε μετά τη χθεσινή «βουτιά» σε χαμηλό έξι ετών. Οι πετρελαϊκές Chevron και Exxon Mobil κατέγραψαν κέρδη 1,2% και 1,7% αντίστοιχα.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,81 σεντς, με πτώση 6,4%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έπιασε υψηλό μήνα έναντι του δολαρίου καθώς ενισχύθηκε 1,3% στο 1,1183 δολ. Σημειώνεται ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1028 έως 1,1192 δολ.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο κατά μία μονάδα βάσης στο 2,15% και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,60%. Αντίστοιχα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,8% και του ισπανικού 10ετούς κατά έντεκα μονάδες βάσης στο 1,93%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,5% στα 43,30 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,4%στα 1.123 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v