Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημαντικά κέρδη στη Wall χάρη σε Bush-Bernanke

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς τα μέτρα που εξήγγειλε ο προέδρος George W. Bush για την αντιμετώπιση των επισφαλών ενυπόθηκων δανείων και η δήλωση του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, αναζωπύρωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Κλειστή η Wall τη Δευτέρα. Ισχυρά κέρδη και για τις κυριότερες ευρωαγορές.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς τα μέτρα που εξήγγειλε ο προέδρος George W. Bush για την αντιμετώπιση των επισφαλών ενυπόθηκων δανείων και η δήλωση του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, αναζωπύρωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Ισχυρά κέρδη και για τις κυριότερες ευρωαγορές.

Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω ιδιαίτερα θετικού κλίματος λόγω των θετικών μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αλλά και εν αναμονή των δηλώσεων των κ.κ. Bush και Bernanke.

Η ανοδική αντίδραση ενισχύθηκε στη συνέχεια καθώς επενδυτές και αναλυτές υποδέχθηκαν θετικά τις δηλώσεις του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ben Bernanke, ο οποίος τόνισε ότι ”η Fed παρακολουθεί στενά τους οικονομικούς δείκτες και θα δράσει όπου χρειαστεί για να περιορίσει τις επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία από τους κλυδωνισμούς στις χρηματαγορές”.

Μάλιστα, η δήλωση του κ. Bernanke ότι ”οι εξελίξεις στις χρηματαγορές μπορούν να έχουν διευρυμένες επιπτώσεις που πλήττουν πολύ κόσμο εκτός των αγορών και η Fed πρέπει να λαμβάνει αυτές τις επιπτώσεις υπόψη της όταν καθορίζει την πολιτική της”, ενίσχυσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσεις στην συνεδρίασή της το Σεπτέμβριο, αλλά και ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη μείωση τον Οκτώβριο.

Στη διαμόρφωση του ιδιαίτερα θετικού κλίματος σήμερα συνέβαλε και η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, George W. Bush, ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά subprime και την αποφυγή ενός ενδεχόμενου ”κύματος” μη αποπληρωμών στα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα προβλήματα δεν είναι τόσο σημαντικά ώστε να επηρεάσουν την αμερικανική οικονομία.

Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε 119 μονάδες υψηλότερα, στις 13,357,74 μονάδες με κέρδη 0,90% για την ημέρα και 1,2% σε επίπεδο εβδομάδας. Ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,21% και διαμορφώθηκε στις 2.596,36 μονάδες, με τα εβδομαδιαία κέρδη του να διαμορφώνονται στο 0,7%, ενώ ο S&P 500 έκλεισε στις 1,473,99 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,12% για την ημέρα και υποχώρηση 0,4% στην εβδομάδα.

Από τις επιμέρους μετοχές, με κέρδη έκλεισαν οι τίτλοι των Citigroup και JP Morgan, ενώ σημαντικά ενισχυμένη ολοκλήρωσε η μετοχή της Accredited Home Lenders, μετά την είδηση ότι το private equity μειώνει το προσφερόμενο τίμημα για την εξαγορά της στα 214 εκατ. δολάρια.

Αντίθετα, με απώλειες έκλεισε η μετοχή της Dell, παρά το γεγονός ότι η εταιρία εμφάνισε αύξηση κερδοφορίας και πωλήσεων στο τρίμηνο, καθώς οι αναλυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για την απόδοση της εταιρίας το επόμενο διάστημα λόγω του προγράμματος ευρείας αναδιάρθρωσης που υλοποιεί.

Εν τω μεταξύ, το αργό πετρέλαιο έκλεισε τη συνεδρίαση στο floor του Nymex στα 73,90 δολάρια το βαρέλι, με κέρδη της τάξεως του 0,74% για τα futures παράδοσης Οκτωβρίου, αν και ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μέχρι τα 74,44 δολάρια το βαρέλι.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ εκτινάχθηκε κατά 3,72%, στα 16,47 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3E ενισχύθηκε κατά 1,68% στα 47,79 δολάρια. Σημαντικά κέρδη 1,01% και για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 12 δολάρια.

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδα και οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,47%, στις 6.303,30 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 έκλεισε στις 7.638,17 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,57%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε στις 5.662,70 μονάδες, ήτοι 1,25% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v