Άνοδος 145 μονάδων για τον Dow Jones

Με αξιόλογα κέρδη έκλεισε η Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Πρωταγωνιστής της ανόδου ο ενεργειακός κλάδος. Κοντά σε υψηλό οχτώ μηνών το πετρέλαιο. Έκτη σερί πτώση για τον χρυσό. Ανέκαμψε το ευρώ από το χαμηλό δύο μηνών.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με ώθηση από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου κοντά στα 50 δολ.

Ειδικότερα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από το «άλμα» της τιμής του πετρελαίου σε υψηλό σχεδόν οχτώ μηνών (9 Οκτ. 2015) μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωσης στα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Σήμερα ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1,9% στα 49,56 δολάρια ανά βαρέλι.

Η άνοδος του πετρελαίου οδήγησε σε αξιόλογα κέρδη τον ενεργειακό κλάδο με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να ενισχύονται 1,5% και 0,5% αντίστοιχα.

Στο εταιρικό μέτωπο, κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α' τριμήνου ανακοίνωσε η εταιρεία Tiffany΄s (+0,1%). Ειδικότερα τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν στα 69 σεντς έναντι 81 σεντς το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 και οι πωλήσεις ανήλθαν στα 891,3 εκατ. δολ. έναντι 962,4 εκατ. πέρυσι. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν τα καθαρά κέρδη στα 68 σεντς και πωλήσεις στα 917,1 εκατ. δολ.

Παράλληλα, θετικά είδαν οι επενδυτές την απόφαση της Microsoft (+1,1%) να προχωρήσει στην απόλυση 1.850 εργαζομένων από τη μονάδα κινητής τηλεφωνίας του ομίλου.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε για άλλη μια μέρα η επικείμενη απόφαση της Fed για τα επιτόκια καθώς στην τελευταία συνεδρίαση οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο σε περίπτωση που τα εγχώρια οικονομικά στοιχεία παραμείνουν ισχυρά.

Σήμερα, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,82% ή 145 μονάδων στις 17.851, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,7% στις 2.090 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,7% στις 4.894 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+2,5%) και IBM (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-1%) και McDonald's (-0,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1164 από 1,1142 την προηγούμενη μέρα. Υπενθυμίζεται ότι χθες το αμερικανικό νόμισμα είχε πιάσει υψηλό δύο μηνών.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε για έκτη διαδοχική ημέρα, τούτη τη φορά κατά 0,4% στα 1.223 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 1,87%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v