Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα σε Brexit και Fed

Τέταρτη διαδοχική πτώση σημείωσε η Wall Street εν μέσω ανησυχιών για πιθανό Brexit. Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της Fed. Νέα «βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Σε χαμηλό τριών εβδομάδων το πετρέλαιο. Ισχυρές πιέσεις σε βρετανική λίρα και ευρώ.

Χαμηλότερα κινήθηκε η Wall Street για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση εξαιτίας των ανησυχιών για Brexit και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, εν αναμονή των αποφάσεων της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, όσο οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στην έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο οι επενδυτές, θα στρέφονται σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου, όπως είναι τα ομόλογα, το ιαπωνικό νόμισμα και ο χρυσός.

Σήμερα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου για πρώτη φορά στην ιστορία γύρισε σε αρνητικό πρόσημο στο -0,002%. Στον αντίποδα, το αμερικανικό 10ετές ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,61%. Υπενθυμίζεται ότι χθες το 10ετές στις ΗΠΑ είχε πιάσει χαμηλό αντίστοιχο του Νοεμβρίου 2012.

Παράλληλα, το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου στα 105,84 από 106,28 την προηγούμενη μέρα και έναντι του ευρώ στα 119,53 από 120,02 την Δευτέρα. Επιπλέον το δολάριο κινήθηκε ανοδικά 0,8% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1256 και βρετανική λίρα «βούλιαξε» 1,1% έναντι του δολαρίου στο 1,4104.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε για πέμπτη διαδοχική ημέρα, τούτη τη φορά κατά 0,1% στα 1288 δολ./oz.

Πέρα όμως από τις ανησυχίες για Brexit, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος και από τη νέα αισθητή πτώση της τιμής του πετρελαίου μετά την πρόβλεψη από την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας για εξισορρόπηση της προσφοράς- ζήτησης στο β' εξάμηνο του 2016, και νέο πλεόνασμα προσφοράς από το α' εξάμηνο του 2017. Αναλυτικά, ο μαύρος χρυσός υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων (-0,8%) στα 48,49 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της Fed. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές δεν βλέπουν αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο μετά τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης τον Μάιο στις ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της CMC Markets, Jasper Lawler, «H αγορά αναμένει από τη Fed να τηρήσει επιφυλακτική στάση στο ζήτημα των επιτοκίων».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο ξεκίνησε σήμερα ανοδικά μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι λιανικές πωλήσεις τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 0,5% έναντι 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές. Ωστόσο οι νέες δημοσκοπήσεις στη Μεγάλη Βρετανία που έδιναν μπροστά το Brexit, γύρισε τους δείκτες στο κόκκινο.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,33% στις 17.674 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,18% στις 2.075 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,10% στις 4.843 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των General Electric (+1,9%) και Procter & Gamble (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των American Express (-4,3%) και Home Depot (-2,1%).

Νωρίτερα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο να χάνει τις 6.000 μονάδες, τον δείκτη DAX 30 στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί 1,43% στις 9.519 μονάδες και τον CAC 40 στο Παρίσι να «βουλιάζει» 2,29% στις 4.130 μονάδες.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v