Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στη Wall Street

Οριακές απώλειες για τους Dow Jones και S&P εν αναμονή της ομιλίας της Janet Yellen στο Jackson Hole. Άνοδος για Nasdaq. Στο επίκεντρο τα επιτόκια.Τερμάτισε το ανοδικό σερί επτά ημερών για το πετρέλαιο. Κάτω από 50 δολ. το Brent. Σε χαμηλό δύο εβδομάδων ο χρυσός.

Μικτά πρόσημα και οριακές διακυμάνσεις σημειώθηκαν στη Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται για άλλη μια συνεδρίαση στις δηλώσεις των στελεχών της Fed για τα επιτόκια.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Stanley Fischer, δήλωσε την Κυριακή ότι «είμαστε κοντά στους στόχους μας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πλησιάζει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων για το 2016.

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές θεωρούν κρίσιμη την ομιλία της Janet Yellen στο Jackson Hole την Παρασκευή καθώς προσδοκούν ενδείξεις για τις προθέσεις της Fed αναφορικά με τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Oanda, Craig Erlam, «αν θελήσει ηYellen να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα, τότε θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που της δίνεται την Παρασκευή για να προετοιμάσει την αγορά».

Στο μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές ανησυχούν πως το ράλι των τελευταίων ημερών θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής (περισσότεροι πετρελαιοπαραγωγοί θα επιστρέψουν στην αγορά) και σε νέα κατάρρευση των τιμών. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο μαύρος χρυσός «εκτοξεύτηκε» 9,1% εξαιτίας των προσδοκιών για πάγωμα της παραγωγής στην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβριο. Σήμερα το αμερικανικό αργό υποχώρησε 3% στα 47,05 δολάρια ανά βαρέλι και το Brent κινήθηκε χαμηλότερα 3,3% στα 49,19 δολ.

Στο εταιρικό μέτωπο, η φαρμακευτική Pfizer επιβεβαίωσε σήμερα ότι προχωρά στην εξαγορά της Medivation Inc. έναντι 14 δισ. δολαρίων.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,12% στις 18.529 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση μόλις 0,06% στις 2.182 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,12% στις 5.244 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Visa Inc. (+0,7%) και Boeing (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-0,8%) και Johnson & Johnson (-0,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1323 από 1,1326 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων καθώς σημείωσε πτώση 0,2% στα 1.343 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» τρεις μονάδες βάσης στο 1,55%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v