Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερο σερί ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq

Νέα άνοδος στη Wall Street με τον Nasdaq να κινείται ξανά σε επίπεδα ρεκόρ και τον Dow Jones να κερδίζει σχεδόν 100 μονάδες. Θετικός ο αντίχτυπος από Fed και BoJ. Ανέκαμψε το δολάριο έναντι του γεν. Σε χαμηλό δύο εβδομάδων το αμερικανικό 10ετές ομόλογο.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση στον απόηχο των αποφάσεων της Fed και της ομιλίας της Janet Yellen.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια με την Janet Yellen να διευκρινίζει ότι η απόφαση για τα επιτόκια δεν αντανακλά έλλειψη εμπιστοσύνης στην αμερικάνικη οικονομία. Επιπλέον η επικεφαλής της Fed άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων έως το τέλος του 2016.

Παράλληλα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος και από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και για πρώτη φορά να θέσει στόχο μηδενικής απόδοσης στα 10ετή κρατικά ομόλογα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 8.000 στις 252.000 αιτήσεις έναντι αύξησης στις 262.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου για τέταρτη διαδοχική ημέρα με ώθηση από τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση στα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα, στις ΗΠΑ. Ειδικότερα τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 6,2 εκατ. βαρέλια. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 2,2% στα 46,32 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,54% ή 99 μονάδων στις 18.392, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,65% στις 2.177 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έπιασε νέο ιστορικό υψηλό για δεύτερη διαδοχική ημέρα καθώς ενισχύθηκε 0,84% στις 5.339 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Procter & Gamble (+1,4%) και Walt Disney (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Pfizer (-0,5%) και DuPont (-0,2%).

Στην αγορά συναλλάγματος, από το χαμηλό μήνα ανέκαμψε το δολάριο έναντι του γεν στα 100,87 (+0,6%). Στον αντίποδα, το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε χαμηλότερα σε σχέση με το ευρώ στο 1,1207 από 1,1185 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1% στα 1.344 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων και συγκεκριμένα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,61%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v