Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ράλι του πετρελαίου τόνωσε τη Wall Street

Άνοδο σημείωσε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίζει 110 μονάδες. "Άλμα" 5,3% για το πετρέλαιο μετά τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής. Στο επίκεντρο η κατάθεση της Yellen στο Κογκρέσο. Ενισχύθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ. Πτώση για τον χρυσό.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με ώθηση από το «άλμα» της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, το πετρέλαιο «εκτοξεύτηκε» έως τα 47,45 δολ. (+6%) μετά από δημοσιεύματα για συμφωνία μείωσης της παραγωγής στην άτυπη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ στην Αλγερία. Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι η πρώτη μείωση μετά από οχτώ χρόνια. Νωρίτερα ανακοινώθηκαν τα αποθέματα στις ΗΠΑ, τα οποία μειώθηκαν περισσότερο απ' όσο ανέμεναν οι αναλυτές για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα. Τελικά ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 5,3% στα 47,05 δολ.

Στο μεταξύ, η Janet Yellen στην κατάθεσή της στην οικονομική επιτροπή του Κογκρέσου ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα εξετάζει αλλαγές στα ετήσια stress tests των αμερικανικών τραπεζών για να διαπιστώσει αν αντέχουν μια μεγάλη οικονομική κρίση. Ο νέος υπολογισμός του κεφαλαιακού μαξιλαριού θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, αμετάβλητες παρέμειναν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση 1,4%.

Παράλληλα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την άνοδο της μετοχής της Deutsche Bank στις ευρωαγορές καθώς καθησύχασε εν μέρει τις ανησυχίες για μια πιθανή δεύτερη Lehman Brothers.Υπενθυμίζεται ότι η Lehman Brothers κατέρρευσε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 και έδωσε το έναυσμα της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,61% ή 110 μονάδων στις 18.338, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,53% στις 2.171 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,24% στις 5.318 μονάδες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, πρωταγωνιστής της ανόδου ήταν ο ενεργειακός κλάδος με τις μετοχές των Exxon Mobil και Chevron να κερδίζουν 4,5% και 3,2% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε οριακά 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1210 από 1,1214 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,5% στα 1.323 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 1,57%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v