Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλίντον και macro έδωσαν ώθηση στη Wall Street

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street με τον Dow Jones να κερδίζει 134 μονάδες. Νίκη της Κλίντον στο debate, είδαν οι αναλυτές. Ενθουσίασε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Παραμένουν οι ανησυχίες για Deutsche Bank. Κάτω από τα 45 δολ. το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street στον απόηχο του πρώτου τηλεοπτικού debate ανάμεσα σε Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Accendo Markets, Mike Vab Dulkenκαι Henry Croft, «Η Wall Street κινήθηκε ανοδικά καθώς η αγορά είδε νίκη της Κλίντον στο πρώτο από τα τρία προεδρικά debate. Ωστόσο δεν ήταν τόσο η δική της εμφάνιση που κέρδισε τις εντυπώσεις όσο η απογοητευτική παρουσία του Τραμπ, ο οποίος έχασε την ψυχραιμία του και δεν μπόρεσε να δείξει προεδρικό προφίλ, όπως περίμεναν οι περισσότεροι».

Ενδεικτικό του κλίματος που δημιουργήθηκε μετά το debate ήταν το ράλι του μεξικανικού πέσο το οποίο υποχωρούσε αισθητά τις προηγούμενες μέρες, όσο οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τον Ντόναλντ Τραμπ να καλύπτει την διαφορά από την Κλίντον.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση επικράτησης του Τραμπ οι επενδυτές θεωρούν ότι οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών (ΗΠΑ-Μεξικό) θα περιοριστούν, εξαιτίας των εμπρηστικών δηλώσεων του υποψήφιου προέδρου για τους μετανάστες και της επιθυμίας του να σηκώσει φράκτη στα νότια σύνορα της χώρας.

Παράλληλα θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την άνοδο της αμερικανικής καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε υψηλό 2007. Ειδικότερα, ο εν λόγω δείκτης ανήλθε στις 104,1 μονάδες τον Αύγουστο από 101,8 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 99 μονάδες.

Πέρα όμως από τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, οι αναλυτές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την Deutsche Bank και ευρύτερα για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της Themis Trading, Mark Kepner, «μερίδα επενδυτών ανησυχεί μήπως η Deutsche Bank εξελιχθεί σε Lehman Brothers».

Υπενθυμίζεται ότι η Lehman Brothers κατέρρευσε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 και έδωσε το έναυσμα της μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης.

Επιπλέον, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου καθώς φαίνεται να διαψεύδονται οι προσδοκίες για πάγωμα της παραγωγής στην συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ την Τετάρτη. Ειδικότερα, το Ιράν χαρακτήρισε την αυριανή συνεδρίαση «συμβουλευτική» την ώρα που άλλες χώρες όπως η Αλγερία έχουν δεσμευτεί για μια συνεδρίαση με απτά αποτελέσματα. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 2,7% στα 44,67 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,74% ή 134 μονάδων στις 18.228, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,64% στις 2.159 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,92% στις 5.305 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+1,9%) και Microsoft (+1,8%) ενώ πτώση κατέγραψε μόνο ο τίτλος της Walt Disney (-0,4%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1224 από 1,1254 την προηγούμενη μέρα. Στον αντίποδα το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 2,1% σε σχέση με το μεξικανικό πέσο στα 19,46.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1% στα 1.330 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,56%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v