Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και macro έριξαν τη Wall Street

Πτώση στη Wall Street μετά από σερί ανοδικών συνεδριάσεων. Ισχυρές πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο. Απογοήτευσε η μεταποίηση στις ΗΠΑ. «Άλμα» 22% για το Twitter. «Βουτιά» 4% για το πετρέλαιο, κάτω από τα 45 δολ. Eβδομαδιαία άνοδος 2,4% για τον χρυσό.

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά την διήμερη άνοδο που προκάλεσε η απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Σήμερα, ο αξιωματούχος της Fed, Έρικ Ρόζενγκρεν αποκάλυψε πως ψήφισε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων, θεωρώντας πως με τον τρόπο αυτό θα στηριχθεί η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την πτώση σε χαμηλό τριών μηνών του δείκτη μεταποίησης PMI τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ο δείκτης υποχώρησε στις 51,4 μονάδες έναντι 52 τον προηγούμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι κάθε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες είναι ένδειξη ανάπτυξης του κλάδου.

Επιπλέον, ανοδικό σερί τεσσάρων ημερών τερμάτισε για την τιμή του πετρελαίου μετά την ξεκάθαρη θέση της Λιβύης ότι δεν θα προχωρήσει σε πάγωμα της εγχώριας παραγωγής αν πρώτα δεν φτάσει στα επίπεδα της προ-Καντάφι εποχής. Στο ίδιο μοτίβο, η Σαουδική Αραβία δεν βλέπει πιθανή μια συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής στην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ. Ο μαύρος χρυσός σημείωσε «βουτιά» 4% στα 44,48 δολάρια ανά βαρέλι, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη στο 2%.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή του Twitter «εκτοξεύτηκε» 22% μετά από πληροφορίες ότι είναι κοντά σε συμφωνία εξαγοράς. Στους ενδιαφερόμενους συμπεριλαμβάνονται οι Google και Salesforce.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Yahoo υποχώρησε 3% καθώς η διοίκηση επιβεβαίωσε ότι κλάπηκαν οι λογαριασμοί 500 εκατ. χρηστών της. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, «η τελευταία εξέλιξη ενδέχεται να επηρεάσει το ενδιαφέρον της Verizon Communication για εξαγορά των υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Yahoo».

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,71% στις 18.261 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,57% στις 2.164 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,63% στις 5.305 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,8% και οι S&P, Nasdaq 1,2%. Σημειώνεται ότι αύτη ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από τον Ιούλιο.

Πρωταγωνιστής των απωλειών στη σημερινή συνεδρίαση ήταν ο ενεργειακός κλάδος με τη μετοχή της Devon Energy Corp, να «βουλιάζει» 5,4%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1225 από 1,1208 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 2,4% αν και σήμερα το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 0,2% στα 1.341 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη 1,62%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v