Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street μαζί με το αργό

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες στη Wall Street, μετά το ράλι που πυροδότησε η απόφαση της Fed. Βουτιά 4% το αργό. Οριακές απώλειες για τον χρυσό. Ενισχύεται το δολάριο.

Πτώση σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές στο ξεκίνημα της συνεδρίασης μετά από το διήμερο ράλι, με τους επενδυτές να «χωνεύουν» τα στοιχεία για τη μεταποίηση και να έχουν το βλέμμα στραμμένο στην τιμή του αργού πετρελαίου. 

Ο Dow Jones καταγράφει πτώση 0,6% στις 18.274 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,65% χαμηλότερα στις 5.304 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 0,55% στις 2.165 μονάδες.

Ο αξιωματούχος της Fed, Έρικ Ρόζενγκρεν, ο οποίος την Τετάρτη δεν ψήφισε την απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων, δήλωσε την Παρασκευή πως τάχθηκε υπέρ μιας άμεσης αύξησης των επιτοκίων για να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κ. Ρόζενγκρεν υποστήριξε πως τάχθηκε υπέρ μιας «ήπιας, σταδιακής σύσφιξης, λόγω ανησυχιών ότι σε διαφορετική περίπτωση η διάρκεια και η βιωσιμότητα της ανάκαμψης θα αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο ρίσκο».

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε το Σεπτέμβριο με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών.

Ο δείκτης μεταποίησης PMI της Markit υποχώρησε το Σεπτέμβριο στις 51,4 μονάδες, από 52 τον προηγούμενο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιούνιο.

Στο εταιρικό μέτωπο, το Twitter βρίσκεται σύμφωνα με το CNBC κοντά σε συμφωνία εξαγοράς. Με βάση το δημοσίευμα, το κοινωνικό δίκτυο έχει δεχθεί προτάσεις και στους ενδιαφερόμενους συμπεριλαμβάνονται οι Google και Salesforce.

H μετοχή του κοινωνικού δικτύου πραγματοποιεί άλμα 20%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 4% στα 44,4 δολάρια το βαρέλι, μετά από δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η Σαουδική Αραβία δεν είναι πρόθυμη να στηρίξει μια συμφωνία για σταθεροποίηση της παραγωγής. Πτώση 0,17% σημειώνει ο χρυσός στα 1.342 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,12.

Στο ταμπλό, πτώση 1,5% σημειώνει η μετοχή της Goldman Sachs. H μετοχή της επενδυτικής τράπεζας διεύρυνε τις απώλειες μετά την πρόταση της Fed για θέσπιση πιο αυστηρών κανονισμών στις δραστηριότητες των τραπεζών σε εμπορεύματα και ενέργεια. 

Απώλειες 2% για την μετοχή της Yahoo, μετά την αποκάλυψη για την υποκλοπή δεδομένων 500 εκατ. χρηστών. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v