Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Deutsche Bank «κοκκίνισε» τη Wall Street

Πτώση 195 μονάδων σημείωσε ο Dow Jones σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την Deutsche Bank (-6,8%). Καλά τα macro στις ΗΠΑ. Έπιασε υψηλό μήνα το πετρέλαιο μετά τον ΟΠΕΚ. Άνοδος για τον χρυσό.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street εξαιτίας των νέων ανησυχιών για την Deutsche Bank και τις συζητήσεις για αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, η Wall Street γύρισε σε πτώση όταν γνωστοποιήθηκε ότι 10 hedge funds μείωσαν την έκθεσή τους στην Deutsche Bank. Η είδηση αυτή επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομική θέση της τράπεζας και τον κίνδυνο εξέλιξής της σε μια νέα Lehman Brothers. Η μετοχή της Deutsche Bank στη Νέα Υόρκη, «βούλιαξε» 6,8% ενώ στην Ευρώπη είχε κλείσει νωρίτερα με οριακές απώλειες.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Voya Financial, Karyn Cavanaugh, «όποτε οι επενδυτές ακούν για τραπεζικό πρόβλημα, το μυαλό τους πάει αμέσως σε πιθανό domino effect και αυτό προκαλεί αναστάτωση στις αγορές».

Επιπλέον, ο αξιωματούχος της Fed, Ντένις Λόκχαρτ, προβλημάτισε τους επενδυτές καθώς δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πλησιάζει στην επίτευξη των στόχων της πλήρους απασχόλησης και του σταθερού πληθωρισμού κοντά στο 2%, προβλέποντας ότι μπορεί να προχωρήσει σύντομα σε αύξηση επιτοκίων.

Νωρίτερα, η απροσδόκητη απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά από το 2008, κράταγε σε θετικό έδαφος τη Wall Street.

Συγκεκριμένα οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ στην άτυπη συνεδρίαση της Τετάρτης στην Αλγερία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές πετρελαίου. Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο μείωσης της παραγωγής θα οριστικοποιηθεί στην επίσημη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου. Σήμερα το πετρέλαιο ενισχύθηκε 1,7% στα 47,83 δολάρια, σε υψηλό μήνα.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, προς τα πάνω αναθεωρήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στο β' τρίμηνο στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο 1,4% από 1,1% προηγουμένως. Ώθηση στην ανάπτυξη έδωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες καθώς αυξήθηκαν κατά 4,3%.

Αντίστοιχα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στις 254.000 αιτήσεις από 251.000 προηγουμένως ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις 260.000 αιτήσεις.

Στο μεταξύ, η αγορά περιμένει το δεύτερο τηλεοπτικό debate ανάμεσα σε Κλίντον και Τραμπ με τον υποψήφιο των ρεπουμπλικανών να προειδοποιεί ότι την επόμενη φορά θα είναι πιο σκληρός.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,07% ή 195 μονάδων στις 18.143, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,93% στις 2.151 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,93% στις 5.269 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της πτώσης ήταν ο τραπεζικός κλάδος (εξαιτίας της Deutsche Bank) με τις μετοχές των Goldman Sachs και Citigroup να χάνουν 2,8% και 2,3% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε οριακά 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1217 από 1,1219 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.326 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 1,56%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v