Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στη Deutsche Bank

Ισχυρές απωέλειες καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street, με τις τραπεζικές μετοχές στο «κόκκινο». Βουτιά 5,5% για Deutsche Bank. Απώλειες 2% για την Goldman Sachs. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Ανοδος 2% για το αργό.

Yποχωρούν οι μετοχές στην αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να βρίσκεται 200 μονάδες χαμηλότερα, μετά από δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρει ότι περίπου 10 hedge funds έχουν μειώσει την έκθεση στην Deutsche Bank.

Ο Dow Jones βουτάει 1% ή 200 μονάδες στις 18.165 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί 1,1% στις 5.263 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,8% στις 2.152 μονάδες. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναθεώρησε υψηλότερα τη μέτρηση για την ανάπτυξη της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο στο 1,4% από 1,1% προηγουμένως.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 3.000 την εβδομάδα που έληξε στις 24 Σεπτεμβρίου, στις 254.000.

Ο αξιωματούχος της Fed, Ντένις Λόκχαρτ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πλησιάζει στην επίτευξη των στόχων της πλήρους απασχόλησης και του σταθερού πληθωρισμού κοντά στο 2%, προβλέποντας ότι μπορεί να προχωρήσει σύντομα σε αύξηση επιτοκίων. 

Στο εταιρικό μέτωπο, τα κέρδη τριμήνου της εταιρίας άγγιξαν το 1,99 δισ. δολάρια ή 1,37 δολάριο ανά μετοχή, από 533 εκατ. ή 36 cents πέρυσι. Εξαιρώντας κάποια στοιχεία, τα βασικά κέρδη διαμορφώθηκαν στο 1,40 δολάριο ανά μετοχή, από 1,35 δολάριο πέρυσι.

Ο τζίρος υποχώρησε κατά 1,9% σε 16,03 δισ. δολάρια.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 2% στα 48 δολάρια το βαρέλι. Την Τετάρτη η είδηση για συμφωνία μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ οδήγησε το αργό σε άλμα 6%, αλλά την Πέμπτη οι επενδυτές εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι σχετικά με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

«Υπάρχουν τα συνήθη αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή, κυρίως για το πώς θα κατανεμηθούν οι περικοπές ανάμεσα στα μέλη. Για το πώς το Ιράν, η Νιγηρία και η Λιβύη θα έχουν περιθώριο να αυξήσουν την παραγωγή, χωρίς να βάλουν σε κίνδυνο τη συμφωνία», υποστηρίζει σε σημείωμα η Emily Nicol, οικονομολόγος στην Daiwa Capital Markets.

O χρυσός καταγράφει πτώση 0,23%, στα 1.320 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,12. Το δολάριο ενισχύεται 0,9% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 101,58 γεν από 100,69 την προηγούμενη μέρα. Υπενθυμίζεται ότι το γεν θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.

Στο ταμπλό, ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τραπεζικές μετοχές. Η Goldman Sachs καταγράφει πτώση 2%, ενώ η J.P. Morgan διολισθαίνει 1,2%.

Η PepsiCo ενισχύεται 1,2% μετά τα θετικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Άλμα 7,2% πραγματοποιεί η μετοχή της ConAgra Foods. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη τριμήνου, μετά από βαριές απώλειες την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Κέρδη 3% σημειώνει η μετοχή του EBay. Η Deutsche Βank αναβάθμισε την σύσταση της μετοχής σε «buy».

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v