Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Wall Street ξεπερνάει τους φόβους για Deutsche Bank

Διευρύνουν τα κέρδη οι δείκτες στην αμερικανική αγορά μετά το ξαφνικό ράλι της Deutsche Bank. Πάνω από 100 μονάδες η άνοδος για Dow Jones. Άλμα 11% για τη μετοχή της γερμανικής τράπεζας. Τρίτη ημέρα ανόδου για το αργό. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ.

Η φήμη ότι η Deutsche Bank είναι κοντά συμβιβασμό με τις αμερικάνικες αρχές οδηγεί σε ράλι την μετοχή της τράπεζας και τους δείκτες στη Wall Street, μετά την χθεσινή βουτιά. 

O Dow Jones ενισχύεται 1% ή 185 μονάδες στις 18.330 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,8% υψηλότερα στις 5.312 μονάδες, ενώ ο S&P σημειώνει άνοδο 0,85% στις 2.169 μονάδες. 

Την Πέμπτη η Wall Street γύρισε σε πτώση, όταν γνωστοποιήθηκε ότι 10 hedge funds μείωσαν την έκθεσή τους στην Deutsche Bank. Η είδηση αυτή επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομική θέση της τράπεζας και τον κίνδυνο εξέλιξής της σε μια νέα Lehman Brothers. Η μετοχή της Deutsche Bank στη Νέα Υόρκη «βούλιαξε» 6,8% ενώ στην Ευρώπη είχε κλείσει νωρίτερα με οριακές απώλειες.

Το πρωί της Παρασκευής ο CEO της γερμανικής τράπεζας έσπευσε να καθησυχάσει τους επενδυτές, κάνοντας λόγο για «δυνάμεις της αγοράς» που «προσπαθούν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη απέναντί μας».

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε στις 91,2 μονάδες το Σεπτέμβριο, από 89,8 μονάδες τον Αύγουστο.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα διαμορφωθεί στις 90 μονάδες.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως η καταναλωτική δαπάνη διολίσθησε κατά 0,1% τον Αύγουστο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο 0,1%.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε 0,2%. Σε ετήσια βάση η άνοδος ανήλθε στο 1,7%.

Άνοδο 0,2% σημείωσε το προσωπικό εισόδημα, μετά από άνοδο 0,1% τον Ιούλιο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται ανοδικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, καταγράφοντας κέρδη 0,6% στα 48,11 δολάρια το βαρέλι.

Υψηλότερα 0,3% κινείται ο χρυσός, στα 1.330 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του γεν και του ευρώ, ενώ διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,12.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Deutsche Bank που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πραγματοποιεί άλμα 11%, λαμβάνοντας ώθηση και από φήμες ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ανακοίνωσει πρόστιμο 5,4 δισ. δολαρίων αντί για 14 δισ. 

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν και οι αμερικάνικες τράπεζες. H μετοχή της J.P. Morgan ενισχύεται 1,8% και της Goldman Sachs 1,5%. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v