Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στο νήμα για τη Wall Street

Οριακή άνοδος στη Wall Street παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων τραπεζικά αποτελέσματα των Wells Fargo, JP Morgan και Citigroup. Αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Σε χαμηλό 13 μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Τέταρτη εβδομάδα ανόδου για το πετρέλαιο.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street μετά την αύξηση των λιανικών πωλήσεων και τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ. Απογοήτευσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Στο επίκεντρο η ομιλία της Janet Yellen.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,6% τον Σεπτέμβριο έναντι μικρή μείωσης τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη αύξηση μετά από πέντε διαδοχικούς μήνες πτώσης.

Στον αντίποδα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη «βούλιαξε» σε χαμηλό 13 μηνών τον Οκτώβριο καθώς διολίσθησε τις 87,9 μονάδες από 91,2 τον προηγούμενο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ' τριμήνου ανακοίνωσε η JP Morgan (-0,3%). Συγκεκριμένα τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στο 1,58 δολ. έναντι 1,39 δολ. που προέβλεπαν οι αναλυτές και τα έσοδα αυξήθηκαν στα 25,51 δισ. δολάρια από 23,54 δισ. πέρυσι.

Αντίστοιχα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα ανακοίνωσε και η Wells Fargo (+0,1%) καθώς τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στο 1,03 δολ. έναντι 1,01 δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές και τα έσοδα αυξήθηκαν στα 22,32 δις. δολ.έναντι 22,16 το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν έσοδα 22,23 δισ.

Παράλληλα, καλά αποτελέσματα γνωστοποίησε και η Citigroup (+0,5%). Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στο 1,24 δολ. έναντι εκτιμήσεων 1,15 δολ. και τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 17,76 δισ. έναντι πρόβλεψης 17,29 δισ. δολαρίων.

Παρά τα καλά εταιρικά αποτελέσματα, το επενδυτικό κλίμα στη Wall Street επιβαρύνθηκε από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Υπενθυμίζεται ότι η εβδομαδιαία παραγωγή αργού μειώθηκε στις ΗΠΑ ενώ τα αποθέματα αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από έξι διαδοχικές εβδομάδες πτώσης. Σήμερα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,2% στα 50,53 δολάρια ανά βαρέλι ενώ στην εβδομάδα ενισχύθηκε 1,1%. Αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική κερδοφόρα εβδομάδα για το αργό.

Στο μεταξύ, η Janet Yellen σε ομιλία της στην Βοστόνη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η αργή ανάκαμψη από την κρίση έχει εκπλήξει τους οικονομολόγους, ανατρέποντας βαθιά εδραιωμένες πεποιθήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό». Σημειώνεται ότι η ομιλία της επικεφαλής της Fed ήταν περισσότερο ακαδημαϊκή και απέφυγε να αναφερθεί στις προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 18.138 μονάδες, ο S&P κατέγραψε οριακή άνοδο 0,02% στις 2.132 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,02% στις 5.214 μονάδες.

Επιπλέον οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα και συγκεκριμένα ο Dow Jones κατά 0,6%, ο S&P κατά 1% και ο Nasdaq κατά 1,5%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+2,2%) και DuPont (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των McDonalds (-1%) και Nike (-0,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,0972 από 1,1058 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, μπορεί η τιμή του χρυσού να υποχώρησε 0,2% στα 1.255 δολ./oz, ωστόσο στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε 0,3%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε πέντε μονάδες βάσης στο 1,8%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v